Asupra beneficiilor pe care ele le aduc sanatatii planeaza mari incertitudini.
„Ar fi naiv din partea noastra sa ne inchipuim ca plantele si caracteristicile lor genetice, care au evoluat de-a lungul a milioane de ani, pot fi imbunatatite prin simpla inlocuire sau adaugare a unei gene. Interactiunea dintre gene si proteine este mult prea complexa.
Tocmai de aceea esueaza atât de multe experimente genetice". Aceasta este una dintre cele mai sugestive declaratii facute cu referire la riscurile ingineri genetice de catre reputatul doctor Tewolde Behran Egziabher, reprezentantul tarilor in curs de dezvoltare la conferintele asupra ingineriei genetice, biodiversitatii si brevetarii genelor.
Avantajele soiurilor modificate genetic
Producatorii soiurilor de plante modificate genetic mizeaza pe o serie de avantaje pe care acestea le aduc. Un prim beneficiu este cel privitor la obtinerea de soiuri mai rezistente la daunatori. Ca o consecinta fireasca, productiile vor fi mai mari, iar pierderile mai putine.
Un alt avantaj se refera la satisfacerea nevoilor de hrana in tarile sarace, unde foametea face ravagii. Acestea sunt cele doua motive esentiale care i-au determinat pe cei care se ocupa activ de ingineria genetica sa obtina noi si noi culturi.
In contrapondere, dezavantajele
Conform datelor stiintifice de ultima ora, argumentele care vin sa contraatace asa-zisele beneficii ale soiurilor de plante modificate genetic, sustin exact contrariul: in lume, la acest moment, exista suficienta hrana pentru toata populatia globala, insa distributia sa este neechilibrata si nedreapta. Celor saraci le lipsesc banii pentru a-si cumpara mâncarea din magazine. Un alt contraargument este acela ca in perspectiva exista riscul ca soiurile modificate sa devina rezistente la daunatori.
Efectele consumului de soiuri modificate genetic asupra sanatatii
Pe termen lung, se crede ca intensificarea consumului de alimente care provin din culturi de plante modificate genetic va avea efecte distructive asupra sanatatii umane. Iata câteva argumente:
Insuficienta masurilor de control asupra efectelor consumului de produse provenite din culturi modificate genetic poate produce mari probleme.
Posibilitatea transmiterii de alergeni de la un organism la altul. Exista suficiente studii care atesta legatura dintre consumul de microorganisme modificate genetic si producerea alergiilor.
Transferul accidental de gene presupune riscul ca genele introduse artificial la o specie sa ajunga si la o alta specie in mod accidental.
Sfaturi pentru consumatori
Evitati consumul alimentelor care contin ingrediente modificate genetic.
Cititi etichetele produselor. Daca gasiti mentiuni de tipul: „Acest produs contine organisme modificate genetic" sau „Amidon modificat din porumb", renuntati la produs in favoarea altuia care nu are astfel de ingrediente.
Nu uitati ca soia, porumbul, cartoful sunt soiurile principale care sunt supuse modificarilor genetice. Atât cât se poate, incercati sa aflati sursa lor de provenienta.
Consumati produse traditionale sau bio.
Citeste Revista Felicia
Britney Spears merge la sala 5 zile pe saptamana... Varza este cel mai bun medicament natural!...