Căutare Live

Te-ai lăsat de fumat? Atunci pregătește-te! Ce se întâmplă în corpul tău, în următorii 30 de ani!

Chiar dacă pare greu de crezut, se pare că nu ai scăpat de probleme chiar dacă te-ai lăsat de fumat. Timp de 30 de ani te vei confrunta cu o problemă serioasă. Oamenii de știință de la US National Institute of Environmental Health Sciences și Harvard Medical School au desocoperit ceva uimitor!

Chiar dacă pare greu de crezut, se pare că nu ai scăpat de probleme chiar dacă te-ai lăsat de fumat. Timp de 30 de ani te vei confrunta cu o problemă serioasă. Oamenii de știință de la US National Institute of Environmental Health Sciences și Harvard Medical School au desocoperit ceva uimitor!

Conform noii descoperiri, metilarea ADN — un proces prin care celulele controlează activitatea genelor — este cea care poate oferi un indiciu important ce trădează faptul că o persoană a fost fumătoare. Efectele fumatului durează până la 30 de ani după încetarea acestui viciu.

Cercetătorii știau deja că foștii fumători riscă să dezvolte anumite tipuri de cancer și boli de inimă chiar și la câteva decenii după încetarea obiceiului nociv, însă mecanismele moleculare responsabile de acest lucru nu erau încă pe deplin înțelese.

Pentru acest studiu, oamenii de știință americani au analizat metilarea ADN în cadrul genomului uman folosind mostre de sânge de la aproape 16.000 de participanți, inclusiv de la actuali și foști fumători, dar și de la persoane care nu au fumat niciodată.

Concluziile cercetătorilor demonstrează că, în cinci ani de la încetarea acestui obicei, majoritatea secvențelor ADN ale foștilor fumători redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodată. Însă, anumite secvențe persistă chiar și timp de 30 de ani.

Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat, precum cele cardiovasculare și anumite tipuri de tumori, arată Agerpres.

Această descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să dezvolte tratamente mai bine localizate.

ATENȚIE MARE! Îți usuci rufele în casă, pe calorifer? La ce riscuri uriașe te expui!... Ce se întâmplă în corpul tău atunci când începi să plângi! Nu te-ai fi așteptat să pățești asta!...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri