Testele care depisteaza cancerul la san sunt periculoase pentru organism

Conform unor studii recente, testele screening pe care le fac doamnele pentru a depista din timp nodulii mamari dauneaza sanatatii, informeaza dailymail.co.uk.

Sir Mike Richards, profesorul care a facut descoperirea sustine ca aceste teste nu salveaza vieti si de multe ori conduc la tratamente inutile.

Anual, programul de 86 de milioane de dolari invita 2 milioane de femei cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani sa faca aceste controale.

Astfel s-a constatat ca unul din trei cazuri de cancer depistate de testele screening nu este in realitate atat de grav si nu necesita un tratament dur care ar putea sa-i puna in pericol sanatatea.

O alta echipa de cercetatori a investigat cauza mortii a 110.000 de femei din Danemarca. Conform rezultatelor, au existat diferente foarte mici intre femeile care au avut acces la aceste teste in timpul vietii si cele care nu au avut.
La fiecare caz de cancer depistat din timp, alte zece femei primesc tratamente inutile sau nepotrivite pentru nevoile lor.

Pe de alta parte, Michael Baum, un reprezentant de la Departamentul de Sanatate sustine ca "Sfatul nostru nu s-a schimbat. Recomandam femeilor sa mearga in continuare sa faca aceste teste. In present este singura metoda cu ajutorul careia poti depista cancerul din timp iar acest lucru este o dovada ca salveaza vieti".

Baum admite faptul ca exista viziuni diferite ale celor care investigheaza rezultatele acestor teste si pe viitor ar dori ca profesorul Sir Mike Richards sa continue cercetarile alaturi de Harpal Kumar, seful executiv de la Institutul de cercetare a cancerului.

Foto: wellbeing.com.au

Parteneri
Fusilli cu somon și mazăre. Rețetă simplă de paste
Descoperă o rețetă simplă, dar gustoasă, de paste pe care o poți prepara pentru un prânz în familie sau pentru o cină ușoară. Rețeta de fusilli cu somon și mazăre va fi cu siguranță pe placul tuturor.
Catine.ro
Ultimele știri