Toate legumele crucifere (conopida, varza, etc.) au proprietati anticancerigene, dar broccoli este singura dintre ele cu o cantitate insemnata de sulforafan, un compus chimic care activeaza enzimele protectoare din corp si elimina chimicalele cancerigene. Un studiu recent realizat de Universitatea din Michigan pe soareci a aratat ca sulforafan actioneaza si impotriva celulelor canceroase stem - cele care favorizeaza cresterea tumorilor.
Impotriva cancerului: de san, ficat, plaman, prostata, piele, stomac, si vezica
Recomandare: consuma broccoli oricand, cu orice, in salate si omlete sau ca topping pentru pizza.
Fructele de padure
Fructele de padure sunt pline de fitonutrienti care lupta impotriva cancerului. Dar zmeura neagra, in special, contine fitonutrienti concentrati precum antocianina, care ingreuneaza cresterea celulelor suspectate a fi canceroase si imp[iedica formarea unor noi vase de sange care ar putea hrani aceste tumosi, spune Gary D. Stoner, profesor de medicina interna la Universitatea de Medicina din Ohio.
Impotriva cancerului: de colon, esofagial, oral si de piele
Recomandare: jumatate de cupa de fructe de padure zilnica ar putea fi de ajuns
Rosii
Rosiile sunt cea mai buna sursa de licopena, o carotenoida care le da culoarea rosie, spune Beliveau. Licopena a fost si cea care a oprit cresterea celulelor de cancer endometrial intr-un studiu "Nutrition and Cancer".Cancerul endometrial este vinovat de moartea a 8000 de oameni anual.
Impotriva cancerului: endometrial, de plamani, prostata si stomac
Recomandare: cel mai bine este sa mananci rosii coapte, pentru ca incalzirea lor te ajuta sa absorbi mai bine licopena
Alune
Elaine Hardman, profesor la Universitatea de Medicina din Huntington, Virginia de Vest, spune ca fitosterolul din alune (asemanator colesterolului la plante) blocheaza receptorii de estrogen in celulele de cancer de san, fiind posibil sa contribuie la ingreunarea procesului de dezvoltare celulara.
Impotriva cancerului: de san si prostata
Recomandare: o mana de alune zilnic este suficient pentru a beneficia de efectele lor
Usturoiul
S-a descoperit ca fitosubstantele din usturoi opresc formarea nitrosaminelor, carcinogeni care se formeaza in stomac ( si in intestine, in anumite conditii) cand consumi nitrati, substante cu rol de conservare a mancarii. De fapt, s-a aratat ca femeile care consuma usturoi frecvent au cu 50% mai multe sanse de a se imbolnavi de cancer decat celelalte.
Impotriva cancerului: de san, colon, esofagial si stomac
Recomandare: ia o legatura de usturoi proaspat, zdrobeste-l si amesteca-l cu sosul de rosii
Fasole
Un studiu de la Universitatea din Michigan arata ca fasolea neagra poate sa scada incidenta aparitiei cancerului la colon, dupa un experiment facut pe soareci. In parte, efectele se datoreaza acidului butirat din leguma, care in concentratii semnificative, poate opri dezvoltarea celulelor canceroase. Un alt studiu, publicat in jurnalul "Crop Science" a aratat ca fasolea uscata a prevenit cancerul de san la cobai.
Impotriva cancerului: san si de colon
Recomandare: adauga jumatate de cana de fasole meniului tau obisnuit, de cateva ori pe saptamana
Vezi si Euforia TV!
Pierzi din greutate visand cu ochii deschisi!... Activitatea fizica tine departe kilogramele nedorite...