Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Tot ce trebuie să știm despre campania de vaccinare gratuită împotriva HPV și cine poate beneficia de acest vaccin

Campania de vaccinare împotriva HPV reîncepe luna aceasta. Ce ar trebui să știe părinții fetițelor cu vârste de peste 11 ani, dar și de ce este recomandată și vaccinarea băieților, aflăm de la specialist.

Campania de vaccinare gratuită împotriva HPV

Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Ilfov, vine în întâmpinarea

Virusul HPV este un virus, adică un microorganism diferit de bacterii care produce o serie de leziuni pregătite să se transforme oricând în cancer. De aceea acest vaccin vine să protejeze organismul să nu mai intre în contact cu acest virus. Cele mai importante forme de cancer pe care le produce virusul HPV sunt: cancerul de col uterin, cancerele anale și peniene și cancerele orofaringiene și laringiene.

Conform programului de imunizare în țara noastră, vaccinul antiHPV este adresat în principal fetițelor între 11 ani și 14 ani, gratuit, dar se poate administra tuturor persoanelor între 9-45 de ani, de ambele sexe.

Dar, important pentru a avea efect optim, este important ca vaccinul să se administreze înainte de începerea vieții sexuale, de aceea s-a ales intervalu de vârsă 11-14 ani, atât la fete cât și la băieți.

  • Vaccinul împotriva HPV conține 9 tulpini, care sunt responsabile pentru 90% din formele de cancere care apar în urma contaminării cu virusul HPV.

Este bine să fie administrat înainte de începerea vieții sexuale, însă acest vaccin este util și persoanelor contaminate, întrucât este puțin probabil ca persoană respectivă să fi fost contaminată cu toate cele 9 tulpini.

Vaccinul este recomandat și băieților, întrucât aceștia sunt cei care transmit virusul în timpul actului sexual.

Vaccinul poate fi administrat gratuit în cadrul campaniei de vaccinare începută în această lună, iar Ministerul Sănătății a achiziționat 20.000 de doze de vaccin, doze care vor fi distribuite către medicii de familie, însă în afara acestor doze gratuite, vaccinul se mai poate achiziționa și din farmacii, doar cu rețetă de la medicul de familie.