Tot ce trebuie sa stim despre coenzima Q10

 
+5 click pentru
galerie

Este prezenta in toate celulele organismului, in special a celor cu activitate foarte intensa: inima, ficat, creier.

Are un rol major in producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului, rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare.

Coenzima Q10 este prezenta in cantitati mici in diverse alimente: ulei de soia, sardine, macrou, alune, inima, ficat, rinichi, carne de bovine. Coenzima a fost introdusa in tratamentul insuficientei cardiace in Japonia in 1974.

Indicatii terapeutice
Coenzima Q10 a dovedit proprietati terapeutice in afectiunile cardiovasculare, in insuficienta cardiaca, in cancer, scleroza multipla, pentru fortificarea sistemului imunitar, refacerea energiei si recuperarea rapida dupa efortul fizic.

Efecte adverse
Administrarea unei doze de 100 mg de CoQ10 pe zi, poate da la anumiti pacienti usoara insomnie - dozele mai mari de 300 mg pe zi, o perioada indelungata de timp, pot produce cresterea nivelului enzimelor hepatice; totusi, nu s-a raportat toxicitate hepatica.

Alte efecte: rash cutanat, greata, dureri abdominale, ameteala, sensibilitate la lumina, iritabilitate, cefalee si oboseala.

Coenzima Q10 reduce efectul anticoagulantelor warfarinice si scade necesarul de insulina la pacientii diabetici.

Atentie!
Femeile gravide si mamele care alapteaza trebuie sa se adreseze medicului inainte de a incepe un tratament cu CoQ10.

Ca si tratamentele conventionale, suplimentele alimentare pot produce efecte secundare, reactii alergice sau interactiuni cu alte medicamente sau suplimente nutritive, ce pot inrautati starea de sanatate.

Citeste Euforia.Tvfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI