Totul despre senzaţia de foame: Cum o putem controla şi lupta împotriva poftelor

 

Invariabil, cu toţii am cunoscut la un moment dat senzaţia de foame. Fie că eşti la dietă, că vrei să-ţi menţii greutatea sau doar să te menţii sănătos, la un moment dat apare şi senzaţia de foame. Dar ce este foamea şi cum o putem controla? La această întrebare încearcă să răspundă publicaţia on-line Live Science, care se bazează pe numeroase studii făcute pe această temă.

Live Science a vorbit cu numeroşi cercetători care au analizat foamea din toate punctele de vedere, începând cu semnalele la nivelul moleculelor până la psihologia poftelor.

Ce este foamea? Homeostatică vs. hedonică

Înainte de a afla cum o putem combate, trebuie să înţelegem ce este de fapt foamea, ce se întâmplă în creierul omului atunci când spunem: "Mi-e foame".

Există un concept tradiţional privind foamea: ţi-e foame atunci când nu ai mai mâncat de câteva ore, ai senzaţia de gol în stomac, iar acesta începe să scoată diferite sunete. Această senzaţie este declanşată de nevoile reale energetice ale organismului, de nevoia de calorii şi este cunoscută sub denumirea de "foame homeostatică", spune Michael Lowe, profesor de psihologie la Universitatea Drexel din Philadelphia.

Peptidele care stimulează foamea sau care o suprimă

Foamea homeostatică e declanşată de o serie de semnale ale organismului care ne spun că avem nevoie de alimente. Când energia organismului scade, atunci nivelul de grelină, cunoscută sub numele de "hormonul foamei", începe să crească, însă acesta scade imediat după ce omul începe să mănânce, potrivit doctorului Amy Rothberg, director la o clinică pentru Controlul Greutăţii şi asistent universitar la Universitatea din Michigan. În plus, după ce mâncarea ajunge în organism, apar primele semne ale senzaţiei de saţietate, începând din cavitatea bucală, continuând cu stomacul şi intestinul subţire. Aceste semnale spun creierului: "Hei, primim mâncare".

Potrivit doctorului Amy Rothberg, în creier se declanşează o altă serie de semnale. Este vorba de semnale "opuse": peptidele care stimulează foamea ("orexigenice") şi peptidele care suprimă foamea ("anorexigenice"). Aceste peptide reprezintă hormoni care sunt responsabili pentru a transmite creierului că o persoană trebuie să mănânce sau o persoană este sătulă.

O dietă care să conţină fibre şi proteine este indicată pentru a potoli foamea homeostatică, susţine  Amy Rothberg, iar proteinele par să fie, potrivit unui studiu recent, cele care măresc senzaţia de saţietate.

Mai multe informații despre acest subiect AICI!

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe