Vezi ce efecte nefaste au biscuitii si prajiturile asupra uterului

Daca obisnuiti sa rontaiti biscuiti sau sa savurati cate o prajiturica in fiecare moment de respiro de la birou ati face bine sa renuntati. Si nu ne referim aici la silueta voastra, ci la posibilitatea de a dezvolta cancer uterin. Cel putin asa sustin cercetatori suedezi care au studiat in perioada 87-90 cazurile a peste 60.000 de femei.

Reprezentantele sexului frumos au completat chestionare cu privire la regimul alimentar, stilul de viata, greutate, starea generala de sanatate. Acelorasi femei li s-au pus din nou intrebari la un interval de 10 ani. In perioada care s-a scurs de la prima chestionare, 729 de voluntare s-au imbolnavit de cancer. S-a nascut astfel ipoteza ca marmelada, ciocolata sau dulceata nu au nici un rol in dezvoltarea celulelor cancerigene, spre deosebire de prajituri, biscuiti si alte fainoase dulci.

Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm spun ca femeile care obisnuiesc sa manance de doua-trei ori pe saptamana astfel de gustari (echivalentul a 35 g zahar - aproximativ sapte lingurite) au cu 33% mai multe sanse sa dezvolte cancer uterin. Daca frecventa consumului de dulciuri creste, se mareste si riscul cu 42 la suta.

Explicatia oferita de experti este ca zaharul declanseaza eliberarea insulinei, care stimuleaza cresterea activa a celulelor in endometru. De asemenea, el poate ridica nivelul de estrogen, declansand o crestere necontrolata a celulelor, iar aceasta este caracteristica principala a cancerului. Riscul creste odata cu varsta, cu luarea in greutate si in cazurile in care mama a suferit de o afectiune similara.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: visualphotos.com

Ultimele știri