Live acumFilm: Blonda de la drept
Prime Time 20:00Film: Parker

VIDEO! Endometrioza poate duce la infertilitate

De multe ori ajungem la medic prea tarziu, pentru ca nu bagam in seama unele simptome. De exemplu, cele mai multe femei trec cu vederea durerile din zona pelviana, fara sa stie ca in spatele lor se poate ascunde o boala grava: endometrioza. Aceasta afectiune este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii.Cel mai frecvent simptom al endometriozei sunt durerile in zona pelviana.

Acesta este simptomul dominant cam in 75% din cazuri si se poate manifesta sub forma de durere permanenta, mai ales in cazul endometriozei endo-vaginale, sau sub forma de durere menstruala. Alt simptom ar fi dispareomia, dureri la contact sexual, iar ca o consecinta, infertilitatea.

De asemenea, in unele cazuri, femeile care sufera de endometrioza pot avea sarcini extrauterine.

Endometrioza poate fi diagnosticata pe baza simptomelor, a testelor fizice facute de medicul ginecolog sau cu ajutorul ecografului. Niciuna dintre aceste metode de diagnostic nu este insa sigura. Medicul poate fi sigur de diagnostic doar dupa ce efectueaza o interventie laparoscopica.

Femeilor care sufera de endometrioza, dar vor sa mai aduca pe lume copii, medicul le poate prescrie medicamente care sa regleze nivelul de hormoni. Terapia hormonala poate reduce sau chiar elimina durerile provocate de aceasta afectiune. Totodata, reduc riscul aparitiei unei sarcini extrauterine.

Recomandari