Atenție, se fură datele din telefonul mobil! Virusul preia informații bancare și golește conturile, avertivează SRI

Atenţie, se fură date din telefon sub pretextul ofieririi de informaţii secrete despre noul coronavirus. Un nou troian a fost creat de hackeri pentru a accesa aplicaţii bancare, lista de sms-uri sau emailuri din telefoanele noastre.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) semnalează că, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, a fost idenficată o campanie de malware care vizează furtul de date bancare de pe telefonul mobil, astfel că recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate.

Citește și: Cum decurge lupta cu coronavirusul prin ochii unui medic, în focarul din Suceava

În cazul unor suspiciuni, se recomandă resetarea telefonului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea datelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.

"În contextul asociat pandemiei de SARS-CoV-2 a fost identificată o campanie de distribuire de malware care vizează furtul de credenţiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor. Din punct de vedere tehnic, acţiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker", arată SRI.

Mesajul cu virusul se primește în limba română

Mesajul este redactat în limba română şi invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2.

"Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”. Link-ul iniţiază descărcarea unui fişier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 şi 10. Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator", menţionează sursa citată.

Culorile sezonului de primăvară-vară 2022. Care sunt datele oferite de raportul Institutului Pantone Fashion Color Trend
Culorile sezonului de primăvară-vară 2022 au fost dezvăluite de prestigiosul raport al...
Zodii ghinioniste în ziua de 22 octombrie 2021. 3 nativi care se vor confrunta cu probleme
Trei nativi se numără printre acele zodii ghinioniste în ziua de 22 octombrie 2021. Aceștia...
Parteneri
Fusilli cu somon și mazăre. Rețetă simplă de paste
Descoperă o rețetă simplă, dar gustoasă, de paste pe care o poți prepara pentru un prânz în familie sau pentru o cină ușoară. Rețeta de fusilli cu somon și mazăre va fi cu siguranță pe placul tuturor.
Catine.ro
Ultimele știri