Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Sfaturi utile pentru o citire rapidă

Citirea învăţată în copilărie este mult diferită de cea pe care ar trebui să o practice adulţii. Dacă la şcoală se pune accentul pe elementele de bază, cercetările arată că minţile adulte au o abilitate uimitoare de asimilare a informaţiei. 

Citirea învăţată în copilărie este mult diferită de cea pe care ar trebui să o practice adulţii. Dacă la şcoală se pune accentul pe elementele de bază, cercetările arată că minţile adulte au o abilitate uimitoare de asimilare a informaţiei.

Există câteva tehnici care te vor ajuta să citeşti mai repede, economisind timp:

Învaţă să „scanezi“

Cea mai importantă abilitate pe care trebuie să o dezvolţi dacă vrei să citeşti mai repede este „scanarea“. Mulţi adulţi consideră scanarea dificilă pentru că atunci când au fost învăţaţi să citească li s-a recomandat să acorde atenţie fiecărui cuvânt dintr-o propoziţie. Chiar și așa, cercetările arată că minţile adulte au o abilitate uimitoare de asimilare a informaţiei.

Citeşte doar prima şi ultima propoziţie a fiecărui paragraf

Abby Marks Beale, expert în citire rapidă din America, spune că cei care transmit informaţii în scris urmează, în general, o formulă unică. Încep fiecare paragraf cu o propoziţie care introduce subiectul şi încheie cu informaţia de bază.

Opreşte vocea din cap

Un alt obicei pe care l-am preluat în şcoala primară este rostirea fiecărui cuvânt în minte. Problema este că pierdem inutil timp, deoarece putem înţelege un cuvânt mai repede decât îl putem spune. O modalitate de eliminare a vocii din minte este să citiţi blocuri de cuvinte, deoarece este mult mai greu să vocalizaţi seturi de cuvinte decât cuvinte singulare.

Nu face „multitasking“ în timp ce citeşti

Una dintre cele mai dăunătoare obiceiuri din timpul lecturii este că vă uitaţi la televizor, ascultaţi muzică sau orice alte obiceiuri care v-ar putea distrage atenţia. Dacă doriţi să citiţi mai repede, trebuie să eliminaţi distragerile şi să vă concentraţi doar pe lectură.

Pune întrebări despre text înainte de a-l citi

Această tehnică este utilizată de profesori pentru a îmbunătăţi înţelegerea textului. Dar este şi o modalitate bună de a vă ajuta să citiţi mai repede.

Dacă aveţi o idee despre ce informaţii utile puteţi afla, faceţi-vă un set de întrebări şi apoi citiţi repede pentru a găsi răspunsurile.

Intră pe Lajumate.ro și vezi cele mai noi anunțuri cu cărți și reviste scoase la vânzare.

Recomandari