Antena Căutare

Corfu - locul unde intalnesti calugari romani

Turistul care isi ofera o vacanta in insula Corfu are, de obicei, de ales intre un sejur scurt, de o saptamana, sau unul mai lung, de 10, 14 sau chiar 30 de zile. Corfu poate fi o destinatie ideala si intr-un caz si in celalalt.

Pe timp scurt, in afara de plaja si de viata de noapte, Corfu poate fi rezumat la excursii de cateva ore in capitala Kerkira si in statiunea Paleokastrita, acoperind doua fatete diametral opuse ale aceleiasi insule.

MANASTIREA PALEOKASTRITA SI "PRASNELUL" ILIAS

Un sejur mai lung e insa oportun pentru programe culturale, explorari subacvatice si ale florei insulare, gastronomie sau folclor.

In 2009, am incercat si latura turismului religios, plecand de la informatia ca in Corfu traiesc mai multi calugari romani. Primul drum l-am facut la Paleokastrita, pe coasta de nord-vest a insulei, la 25 km de Kerkira, si unde se afla o veche manastire de calugari.

Articolul continuă după reclamă

Drumul pana acolo e sinuos, dar ofera nenumarate locuri de belvedere. Daca localitatea e o statiune balneara reputata si prin urmare masiv frecventata de turistii care vin sa admire relieful dantelat al tarmului si limpezimea marii, manastirea nu e cu nimic mai prejos de splendoarea oricarui obiectiv turistic al zonei, avand o pozitie geografica, pe un promontoriu peninsular deasupra Marii Ionice, demna de invidiat.

Construita in secolul al XIII-lea, manastirea e o aglomerare de cladiri albe deasupra carora odihnesc rosii cupole terminate in cruce. O arhitectura complexa, cu scari si pasaje acoperite, ce se revarsa in mici carouri pavate si ornate cu flori.

In interior, se afla un mic muzeu bizantin cu icoane si obiecte artizanale. Sfinti, calugari, pelerini, turisti, se amesteca in spatiul acesta modest dar primitor al manastirii unde pisicile se plimba in voie printre picioarele celor care nu le calca niciodata pe coada.

Usile manastirii se inchid, la miezul zilei, pentru doua ore, rastimp in care calugarii iau masa si se odihnesc. Dimineata, pana la prinz, si-apoi dupa-amiaza, de la ora trei, din aprilie pana in octombrie, turistii au acces in lacas, femeile primind, la intrare, fuste lungi, pentru a respecta tinuta obligatorie.

Aici, l-am intalnit pe parintele Ilias, nascut undeva, prin zona Romanului si care cu greu s-a lasat fotografiat. Mic de statura, hirsut si vioi ca un prasnel, Ilias a ajuns la Paleokastrita, cu ani in urma, prin bunavointa parintelui staret, cunoscator al manastirilor romanesti din Neamt si Suceava, dar si apropiat al Preafericitului Daniel.

Din aproape in aproape, din vorba in vorba, am aflat ca merge des la manastirile din Muntele Athos si ca, pentru el, intoarcerea in tara nu se va produce decat cu chemare divina.

VITA DE SARICA NICULITEL DE LA MANASTIREA LAKONES

Prin Ilias, am putut cunoaste si alti calugari sau preoti romani care-l slujesc pe Dumnezeu in Corfu.

Nu departe de Manastirea Paleokastrita se afla o alta zidire manastireasca, la intrarea in Lakones, chiar intr-o latura a soselei principale, usor de reperat dupa steagul alb cu vultur bicefal al Patriarhiei Greciei, arborat la poarta.

Aici, am fost primiti de calugarul staret, singurul slujitor al manasirii, de altfel, sibian de origine, cu fructe proaspete din gradina ingrijita de ani de zile de parintii romani care s-au succedat aici.

Interesant mi-a parut si ca via manastirii e 100% romaneasca, pentru ca, in dorul tarii, calugarii au plantat soiuri romanesti din zona Sarica-Niculitel, aflate, astazi, pe rod.

CALUGARUL EUHARIST, DE LA PANTOKRATOR

Exista un obicei ca romanii sa se inlocuiasca, dupa un timp, unii pe altii, la manastirile din Corfu. Exemplul tipic este manastirea Pantocrator, situata pe varful cel mai inalt al insulei,(aproape 1000 m) langa un releu de comunicatii folosit, in timpul razboiului rece, pentru propaganda destinata Albaniei (tara care se afla la doar 5 km distanta).

Calugarul Euharist (Daniel, in tara, la Galati, de unde se trage) a mostenit locul la aceasta manastire de la un alt calugar roman.

Acum, el este unicul slujitor al lacasului construit din piatra si frumos pictat la interior. Surpriza! In pronaos, gasim scoase la vanzare multe carti in limba romana, intre care "Vietile Sfintilor Noi, Martiri Romani".

Este vorba de preotii si calugarii torturati in inchisorile comuniste din tara. Calugarul Euharist ne-a povestit si despre alti romani care slujesc biserica in Corfu, cum ar fi parintele parohiei din Pirgi, sau calugarita din Agia Douli care, prin comportamentul sau, a ajuns sa castige respectul intregii comunitati monastice de pe insula.

MOASTELE SFANTULUI SPIRIDON DE LA KERKIRA

Insula Corfu este de altfel, recunoscuta ca pastratoare a moastelor Sf. Spiridon. La Kerkira, de hramul Sf. Spiridon, dupa slujba paraclisului, Sf. Spiridon este scos, in picioare, din racla sa de argint si e asezat, la intrare, la usa, trei zile si doua nopti.

In timpul anului, se fac trei procesiuni ale Sf. Spiridon care este scos din biserica si purtat, tot in picioare, pe strazile principale ale orasului.

Aceste procesiuni corespund minunilor pe care Sf.Spiridon le-a facut: pe 11 august (cand a salvat insula de navalirea turcilor), in Sambata Mare (cand i-a salvat pe corfioti de la foamete), in prima duminica a lunii noiembrie (cand a salvat insula de ciuma).

Sfantul Spiridon se spune ca dispare, frecvent, din racla sa de argint, mergand, in ascuns, la cei care ii solicita ajutorul. Din cauza ca e gasit mereu cu incaltarile prafuite si pline de iarba, credinciotii ii schimba, o data pe an, sandalele din picioare...

Pentru toate aceste intalniri de suflet si de credinta, merita sa va planificati un traseu aparte in Corfu. In afara de calugarii romani (care va asteapta cu bucurie) si de bisericile mari, va sfatuim sa vizitati, in explorarile voastre si bisericute mici si vechi din profunzimea insulei, cum este cea de la Nimfes, constructie bizantina unica in Corfu.

Nimfes e, de altfel, localitatea din nordul insulei unde toti barbatii se aduna o data pe an ca sa danseze o hora cu caracter religios a carei vechime se pierde in trecutul mitologic al Greciei.

Tot aici, se cultiva fructul specific pentru Corfu, koum-kouat; acesta e o portocala de marimea unui ou de porumbel, din care se extrage esenta puternic parfumata si uleioasa, intrand in compozitia unuia dintre cele mai apreciate lichioruri din lume. Pe incercate?...

citeste Jurnalul National

foto: trekearth.com

Ce iei cu tine cand mergi la munte cu cortul... Santorini - sau cum sa iti petreci vacanta pe un vulcan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x