- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oficialii publicatiei nu s-au aratat prea impresionati de plaiurile mioritice, apreciind ca, de fapt, mostenirea culturala si stilul de viata traditional din satele din Bucovina nu sunt altceva decat „o dovada de saracie".
,,In urma cu cativa ani, Printul Charles a dezvoltat o preocupare oarecum ciudata pentru Romania. Pe durata a cateva vizite si-a expus dezacordul privind un presupus parc de amuzament - Dracula Land( proiect la care s-a renuntat apoi - n.r.) - si a facut turul catorva sate, laudand dedicarea lor fata de mostenirea culturala si de stilul de viata traditional (nu conteaza ca multe dintre acestea se bazeaza pe saracia inevitabila)", noteaza Lonely Planet.
Publicatia mai aminteste ca ,,in mai 2003, Printul Charles a parcurs drumul de 20 km dintre Manastirile Putna si Sucevita, traseu care a fost apoi denumit neoficial „The Prince Charles Walk" (traseul Printului Charles) - sau posibil redenumit din traseul cunoscut sub denumirea Drumul ce trece printr-o padure noroioasa cu ciuperci (?!)".
Traseul era cunoscut si inainte ca Printul Charles sa-l parcurga, noteaza prestigiosul ghid, care apreciaza ca drumul incorporeaza in mod armonios toate elementele care fac din aceasta zona a Romaniei un memorabil tur, in afara de deja bine-cunoscuta Transilvania. Este vorba astfel de manastiri importante, de posibilitatea studierii vietii satului, de peisajul bucolic moldovenesc, la care se poate adauga si o plimbare obositoare prin padure.
Printul Charles s-a plimbat de la Sucevita pana la Putna, insa Lonely Planet sfatuieste turistii care se bazeaza pe transportul public sa inverseze traseul si sa ia ca punct de pornire Putna.
„Este accesibil printr-un tren care circula rar si abia se misca. Face doua ore si jumatate de la Suceava, cel mai apropiat oras mare si prima zona pentru vizitarea celor mai faimoase manastiri", noteaza autorii ghidului turistic.
In vizita la Putna
Dupa ce va trece „efectul anestezic" al calatoriei cu trenul, indreptati-va direct catre Manastirea Putna, le recomanda ghidul calatorilor straini. Construita intre anii 1466 si 1481, Putna nu primeste multi turisti straini deoarece nu se lauda cu frescele exterioare ce pot fi admirate si la alte manastiri faimoase din regiune, precum Sucevita.
In schimb, Putna atrage multi vizitatori romani datorita faptului ca aici a fost inmormantat Stefan cel Mare, care inca este considerat de romani un erou.
Stefan cel Mare a fost, de asemenea, venerat si in Europa, iar in semn de multumire pentru apararea Europei de Imperiul Otoman, Papa Sixtus IV i-a conferit titlul de Atheta Christi, fiind si canonizat de Biserica Ortodoxa Romana, aminteste Lonely Planet. In plus, Stefan cel Mare a fondat si multe dintre manastirile din zona care mai exista si azi, inclusiv Putna.
Un drum plin de peripetii
Marcarea traseului catre Sucevita incepe abia la 2 km in afara localitatii, observa jurnalistii de la Lonely Planet, care se pare ca nu au avut norocul sa intalneasca astfel vestitele indicatoare 3D.
„Dupa ce ati iesit de pe poarta manastirii Putna faceti prima la dreapta pe un drum neasfaltat si urmati curba in forma S de pe marginea satului", recomanda minutios prestigiosul ghid.
Sfaturile continua cu: „Satul trece peste o apa curgatoare si continua in paralel cu raul o portiune buna de drum pana sa apara marcajul cu cruce albastra, inaintea unui mic pod.
Drumul serpuieste printre case si captureaza imagini din viata rurala a romanilor, iar apoi se face brusc un drum la stanga si marcajele cu cruce albastra te poarta adanc in padure.
Urcusul continua cativa kilometri inainte sa inceapa o coborare usoara. Desi indicatoarele sunt rare, traseul este usor de urmarit pana cand intra pe un drum forestier.
Acest drum nepavat si noroios iese din padure si devine un drum pavat, iar casele care se vad din loc in loc se inmultesc odata cu apropierea de Manastirea Sucevita".
Durata acestui traseu este estimata de catre Lonely Planet la aproximativ cinci ore.
„Faceti autostopul"
Manastirea Sucevita este cea mai mare si, poate, cea mai frumoasa dintre faimoasele manastiri pictate din sudul Bucovinei.
Construita intre anii 1582 si 1601, exteriorul bisericii este aproape complet acoperit cu fresce rosii si verzi, ce dateaza din 1590, cu exceptia peretelui din vest, care, potrivit legendei, nu a fost terminat din cauza ca zugravul a murit dupa ce a cazut de pe schela.
Alti zugravi superstitiosi au fost prea speriati sa-i continue munca.
Dupa aceasta scurta descriere, cititorii ghidului sunt indrumati fie sa faca autostopul, „o practica obisnuita in mediul de la tara romanesc", fie sa ia un microbuz spre Radauti, de unde pleaca in fiecare ora autobuze catre Sucevita.
Sursa: Financiarul