Antena Căutare

VIDEO! Afla care sunt principalele atractii turistice din Bucuresti!

Micul Paris, care este capitala Romaniei din anul 1862, si-a castigat aceasta denumire in perioada interbelica, datorita arhitecturii elegante si elitei bucurestene. Muzeul Satului si Casa Poporului sunt doar doua dintre cele mai importante constructii cu incarcare istorica din Bucuresti, pe care vi le prezentam mai jos.

1. Ateneul Roman

Ateneul Roman are o profunda insemnatate, nu numai din punct de vedere arhitectonic, ci si spiritual. Sala de concerte din Bucuresti, situata pe Calea Victoriei, in Piata George Enescu, a fost ridicata in anul 1886 in Gradina Episcopiei, teren ce apartinea familiei Vacarestilor.

Istoria Ateneului a inceput acum mai bine de 100 de ani, cu un slogan aparent simplu, insa foarte bine gandit: "Dati un leu pentru Ateneu". Oamenii au fost receptivi, iar cu ajutorul banilor donati, a putut fi construit Ateneul de astazi.

In interior, sala de concerte, cu un diametru de 28.50 m, si o inaltime de 16 m, are 600 de locuri la parter si 52 de loji (in total, 794 de locuri). In anul 1935, la initiativa lui George Enescu, au fost stranse fonduri pentru constructia orgii de concert, amplasata in fundalul scenei.

Ateneul a fost consolidat si restaurat in perioada 2000-2004 si redeschis in 2005, cu ocazia editiei a XVII-a a Festivalului International George Enescu.

2012/05/09//582229-ateneul_roman.jpg

2. Casa Poporului


Casa Poporului, cunoscuta si ca Palatul Parlamentului, a doborat trei recorduri mondiale: pentru cea mai masiva cladire din lume, cea mai costisitoare constructie si cea mai mare cladire administrativa din lume, a doua dupa Pentagon.

Drept comparatie, putem mentiona ca aceasta cladire depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt, si de aceea unele surse o caracterizeaza ca pe o constructie „faraonica".

Inceput in timpul regimului comunist, (autointitulat „Epoca de Aur" a Romaniei si inlaturat in mod violent, prin Revolutia din 1989), asa-numitul Proiect Bucuresti a fost un proiect ambitios al cuplului Ceausescu inceput in anul 1978, ca o replica a orasului Phenian, capitala Coreei de Nord. Un proiect de sistematizare exista inca din anii '30 (din timpul lui Carol al II-lea) pentru zona Unirii - Dealul Arsenalului.

Cladirea are aproximativ 1.000 incaperi, dintre care 440 birouri, peste 30 sali si saloane, patru restaurante, trei biblioteci, doua parcari subterane si o sala de concerte. Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele evocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspiratia romanilor pentru Unire si de istoria parlamentarismului in Romania.

2012/05/09//582230-casa_poporului.jpg


3. Muzeul Taranului Roman


Muzeul Taranului Roman este unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare, construit in perioada 1912-1941.

Muzeul a devenit cunoscut pentru colectiile sale formate din 100.000 de obiecte. De la fondarea sa de catre Horia Bernea, pe 5 februarie 1990, functioneaza intr-o cladire in stil neo-romanesc, declarata monument istoric. Muzeografia sa specifica i-a adus in mai 1996 Premiul Muzeul European al Anului acordat de Forumul Muzeului European.

Zidaria aparenta din caramida rosie, arcadele si elementele traforate, foisorul amintind de clopotnitele vechilor manastiri, confera cladirii somptuozitatea unui adevarat palat al artei.

2012/05/09//582232-muzeul_taranului_roman.jpg


4. Arcul de Triumf



Arcul de Triumf este un monument situat in partea de nord a Bucurestiului, construit in perioada 1921-1922 si renovat in perioada 1935-1936. El comemoreaza victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial.

Arcul de Triumf are 27 m inaltime, cu o singura deschidere si este de forma paralelipipedica.

2012/05/09//582228-arcul_de_triumf.jpg

5. Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti"


Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea al Romaniei, fiind in prezent una dintre cele mai mari atractii turistice ale Bucurestiului. Atmosfera se aseamana mai mult cu cea a unui parc natural decat cu cea a unui muzeu, fiind reconstruite aproximativ toate elementele ce puteau aduce aminte de vremurile de demult si de atmosfera pitoreasca.

Pentru a construi Muzeul Satului pe care Dimitrie Gusti obisnuia sa il numeasca „sunetul trist al clopotelor istoriei Romaniei", casele au fost dezasamblate, bucata cu bucata, transportate cu trenul, caruta sau cu barca pana la Bucuresti unde au fost asamblate la loc pe suprafata muzeului de astazi, de pe malul lacului Herastrau.

2012/05/09//582231-muzeul_satului.jpg

Cea mai veche casa este construita in secolul al XVII-lea, iar cea mai recenta apartine secolului al XIX-lea. Casele din regiunile de deal si din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de campie prin fundatia inalta, cele de la ses fiind majoritatea cu fundatii joase.



Foto: Wikipedia.org

FOTO! In SUA exista un muzeu dedicat pinball-ului... Un hotel din Londra a fost decorat special pentru jubileul de diamant al reginei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x