Castelul Huniazilor este cea mai reprezentativa cladire a genului arhitectural gotic. A fost ridicat in secolul XV de catre Ioan de Hunedoara, pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca, la picioarele careia curge paraul Zlasti.
Cetatea a fost una dintre cele mai mari si mai vestite proprietati ale lui Ioan de Hunedoara. Constructia a cunoscut in timpul acestuia numeroase transformari, servind atat drept punct strategic intarit, cat si ca resedinta feudala.
Odata cu trecerea anilor, diversii stapani ai castelului i-au modificat infatisarea, imbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare. Multi dintre noi il cunoastem drept Castelul Corvinilor. Asta pentru ca legenda spune ca numele urmasilor lui Ioan de Hunedoara este legat de corbi sau corvini.
Mai este o legenda, cu mult mai celebra, ce se leaga de fantana sapata de trei turci in curtea castelului. Prizonierilor li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Dar dupa 15 ani de truda, cand au terminat fantana, stapanii nu s-au tinut de cuvant.
Se spunea ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna "Apa ai, inima n-ai". In realitate, continutul descifrat de specialisti este "Hasan, care traieste ca rob la ghiauri in cetatea de langa biserica".
Astazi este un important obiectiv turistic, cu peste 70 de mii de turisti anual, fiind un loc special pentru desfasurarea unor manifestari culturale cu influente medievale.
skyscrapercity.com
VIDEO! Vacantele exotice pot dauna sanatatii... FOTO! Horezu, centrul turismului cultural...