Antena Căutare

MediCOOL, sezon 3, episod 8 din 15 octombrie 2022. Cum ne menținem inima sănătoasă prin alimentație și sport

MediCOOL este primul show care pune sănătatea pe primul loc. Este o emisiune în care medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală la Institutul Fundeni, răspunde la întrebări de natură medicală pentru ca noi să avem o mai bună viziune despre cum putem avea grijă de sănătatea noastră.

În fiecare săptămână, dr. Mihail Pautov, alături de invitații săi, printre care Carmen Brumă și medici din diverse specializări, vor discuta o serie de subiecte legate de sănătate şi vor răspunde întrebărilor venite de la telespectatori.

Mai exact, alături de gazda emisiunii, dr. Mihail Pautov (medic specialist în chirurgie generală), dr. Elena Popa (medic specialist Dermato-Venerologie şi Estetică Medicală), Carmen Brumă (autor programe de slăbit), începând din acest sezon, telespectatorii o vor putea urmări pe Urania Cremene, unul dintre cei mai apreciaţi experţi în parenting din România.

În acest sezon, emisiunea va veni cu mai multe sfaturi practice pentru telespectatori şi mai multe subiecte legate de nutriţie şi modalităţi de a slăbi sănătos.

Subiectul principal atins astăzi, în emisiune, se referă la inimă. Mai exact, episodul de azi abordează problematica sănătății inimii, atingând aspecte legate de bătăile cardiace, alimentație și sport. Toate acestea ne ajută să ne dăm seama dacă avem o inimă care funcționează normal.

Medicool, sezon 3 episod 8. Cum ne dăm seama dacă inima noastră bate normal

O inimă sănătoasă bate ritmic și regulat. Pentru început, trebuie reținut că există două bătăi ale inimii. Este vorba despre atriul, care bate primul și reprezintă partea superioară a inimii. Acesta are rolul de a împinge sângele, în jos, în ventricule. În această parte, se produce mișcarea sângelui în corp.

Dr. Mihail Pautov a vorbit și despre extrasistolă, care se referă la acel moment când inima bate ritmic și la un moment dat, are o bătaie suplimentară.

„E okay să le avem din când în când, atunci când consumăm cafea sau poate suntem fumători. Dacă ne lăsăm de fumat, în special, inima începe să nu mai înțeleagă unele lucruri și începe să bată pe lângă.”, a explicat dr. Mihail.

Dr. Mihail Pautov recomandă să nu ne diagnosticăm singuri acasă. Iar dacă simțim că ritmul inimii noastre nu este așa cum ar trebui să fie, atunci trebuie vizitat numaidecât un cardiolog.

Ce pericole apar atunci când inima noastră bate neregulat

Dr. Mihail Pautov a adus în discuție și cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă (bătăi neregulate ale inimii) și anume, fibrilația atrială. În timpul fibrilației atriale, camerele superioare ale inimii (atriile) bat haotic și neregulat, adică desincronizat cu camerele inferioare (ventriculele) ale inimii.

Fibrilația atrială poate întrerupe circulația normală a sângelui. Această întrerupere poate cauza formarea unor cheaguri de sânge și apariția unui accident vascular cerebral.

Medicul cardiolog, Ștefan Busnatu, a fost invitat pentru a oferi mai multe explicații cu privire la pericolele care apar atunci când inima noastră bate neregulat.

Un pericol care se poate întâmpla atunci când inima noastră bate neregulat (adică acea fibrilație atrială) este apariția cheagurilor. Ulterior, cheagurile pot favoriza infarctul miocardic. Invitatul din acest episod a venit și cu explicația:

„Dacă e să vorbim de fibrilația atrială, putem să ajungem în unele momente când putem să suferim un infarct de miocard. Mecanismul e puțin mai extins când vorbim de fibrilația atrială. Problema e că în atrii mai sunt niște urechiușe, care devin camere de stocare a sângelui și practic în zona respectivă există posibilitatea ca sângele să băltească, iar când sângele băltește se încheagă, se fac dopuri de sânge, care se numesc trompi. Aceștia sunt mobilizați pe vasele care hrănesc inima și care se numesc coronare. Practic vorbim de un cheag care intră pe un vas și îl înfundă”, este o parte din explicația medicului cardiolog Ștefan Busnatu.

Dr. Mihail Pautov a explicat, prin intermediul unui joc, mecanismul care se petrece atunci când vasul se înfundă.

Concluzia este aceea că, în condițiile în care vasele care ne hrănesc inima ajung să se înfunde, capacitatea de pompare a inimii scade. În acel moment, apar manifestările de limitare a capacității organismului de a face activitate fizică, apar manifestări precum senzații de sufocare, ulterior, din ce în ce mai severe și practic, vorbim despre o insuficiența cardiacă.

Ce alimente ne ajută să avem o inimă sănătoasă. Omega 3, un aliat important al inimii

Înainte de a trece la alimentele care favorizează o inimă sănătoasă, trebuie să fim foarte atenți la stilul de viață pe care îl avem. Recomandarea este să nu fim sedentari, să renunțăm la fumat și la alte lucruri care ne fac rău.

Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, a vorbit despre ce alimente să consumăm pentru o inimă sănătoasă. Primul aliment care ar trebui inclus pentru o avea o inimă care funcționează normal este peștele gras de captură sau orice alt pește care să conțină o cantitate importantă de omega 3.

Omega 3 este foarte important atunci când vorbim despre buna funcționare a inimii:

„Acești acizi grași sunt anti-inflamatori, fluidifică sângele și previne bătăile acelea neregulate ale inimii pe care ni le-ai demonstrat cu foarte mult talent.”, este explicația dată de Carmen Brumă.

În egală măsură, Carmen Brumă transmite să fim extrem de atenți la ce alimente consumăm lângă pește. Ea recomandă să alegem, în special, legume colorate și alimente bogate în fibre. Dr. Mihail Pautov a explicat mai pe larg:

„Dacă nu țineți minte toți acești fitonutrienți, e bine să reținem că practic substanța nutritivă de bază din orice legumă este în culoarea ei. Și ca să fie cât mai diverse aceste substanțe nutritive, trebuie să mâncăm curcubeu. Cu cât este mai colorată mâncarea noastră, cu atât este mai sănătos pentru inimă.”, a explicat dr. Mihail.

O măsură pe care trebuie să o adoptăm este să evităm excesul de sare. Nutriționistul Carmen Brumă a venit și cu soluția. Aceasta recomandă să includem în alimentație ceapa și usturoiul, două legume intens aromate, care oferă un gust intens bucatelor.

Ce tip de sport ajută inima. Yoga, soluția în scăderea tensiunii și antrenarea inimii

Yoga este principalul tip de mișcare care ne ajută să avem o inimă sănătoasă. Georgiana Buta, instructor de yoga, a vorbit despre beneficiile acestui tip de sport pentru inimă:

„Yoga este foarte bună pentru o inimă sănătoasă. Yoga ne ajută să calmăm sistemul nervos, să scădem nivelul de cortizol, să scădem nivelul de colesterol și să fim mai fericiți.”, a spus Georgiana Buta.

În plus, yoga ajută la scăderea tensiunii. În general, problemele cu tensiunea pot fi reglate cu ajutorul respirației.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

2025 de exceptie Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x