Vlăduţ, bucătarul de la Neatza, a pregătit pentru masa de Crăciun o reţetă delicioasă de Cozonac cu mac și glazură albă cu fistic!
Ingrediente pentru rețeta de Cozonac cu mac și glazură albă cu fistic
Mod de preparare pentru rețeta de Cozonac cu mac și glazură albă cu fistic
Pentru aluat de cozonac cu mac, se dizolva drojdia amestecată cu o lingură de zahăr în puțin lapte cald, apoi se adaugă și puțină făină. Se cerne restul de făină într-un vas, se face o adâncitură la mijloc unde se toarnă maiaua crescută, coaja rasă de lămâie și portocală, stafidele hidratate și esența de rom, apoi se adaugă, treptat, restul de lapte cald, în care s-a dizolvat zahărul și puțină sare. Se amestecă totul cu făina de pe margini și se frământă un aluat mai ferm decât aluatul de cozonac obișnuit. Se lasă la odihnit 10 minute, după care se întinde într-o foaie subțire de circa 1,5 cm, se unge cu unt moale și se presară din belșug zahăr brun, scorțișoară și mac. Se rulează strâns și se crestează ruloul pe jumătate, păstrând un capăt nesecționat, apoi se împletesc cele două jumătăți, astfel încât crestăturile să se vadă frumos la exterior. Se așază deliciosul cozonac cu mac într-o tavă, pe hârtie de copt ș se coace la 160-170 de grade pentru 25-30 de minute.
Pentru glazură albă de zahăr, se mixează zahărul pudră cu zeama de lămâie și cea de portocală, apoi se adaugă laptele și se mixează până rezultă o compoziție spumoasă. Se întinde glazura albă peste cozonacul cald, apoi se presară fistic și se decorează după imaginația fiecăruia.