Pentru că este vineri, Vlăduţ, bucătarul de la Neatza, a pregătit un desert delicios - "Prăjitura Teia"
Ingrediente pentru rețeta Prăjitura Teia
Mod de preparare pentru rețeta Prăjitura Teia
Pentru a pregăti blat de pandișpan se începe prin a separa albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile se freacă cu puțină sare, apoi se adaugă, treptat, untul topit și se omogenizează. Se adaugă și coaja rasă de lămâie.
Albușurile se mixează spumă presărate cu puțină sare, apoi cu zahărul adăugat treptat și zeama de lămâie, adăugatî tot treptat.
Se amestecă cele două compoziții și se încorporează, treptat, făina.
Blatul de pandișpan se întinde în tava tapetată la bază cu hârtie de copt, iar marginile unse cu ulei și presărate cu zahăr pudră. Se coace la 170 de grade, pentru 20-25 de minute, în cuptorul preîncălzit, în prealabil.
Pentru siropul de tei se fierbe apa, apoi se infuzează florile de tei exact ca la ceai. Se strecoară, se adaugă zahărul și se fierbe dinb nou siropul până devine consistent. Se stinge focul și se adaugă felii de lămâie în sirop, pentru a nu oxida. Când se răcește, cu ajutorul unei pensule, se tamponează cu el, blatul de pandișpan răcit.
Pentru crema de mascarpone, se mixează frișca adăugând și zahărul, apoi se încorporează mascarponele, coaja și zeama de la o lămâie. Se adaugă și un praf de sare pentru intensificarea gustului.
Siropul de tei care rămâne, se mai fierbe și se adaugă un plic de gelatină( tort gelee) incoloră și se obține un minunat jeleu de tei.
Feliile de lămâie de trec prin acest jeleu de tei și se decorează cu ele minunata prăjitură Teia.