Este vorba despre o rețetă de pâine având ca agent de creștere bicarbonatul de sodiu. Pâinea se poate coace la cuptor, sau mai rapid, la tigaie sub formă de pite, sau turte ca pe vremea bunicii.
Iată de ce ingrediente avem nevoie pentru Rețeta de pâine fără drojdie:
Mod de preparare pentru Rețeta de pâine fără drojdie
Se cerne făina într-un vas, chiar de două ori pentru a fi aerată și se amestecă cu sarea.
Bicarbonatul se dizolvă în puțină apă caldă, nu în oțet ca la rețetele de prăjituri.
Peste făina amestecată cu sare se toarnă, treptat apa caldă și se amestecă, Pe parcursul amestecării, se adaugă și bicarbonatul dizolvat în apă, dar și oțetul.
Se frământă un aluat dens, a cărui textură se va definitiva adăugând ulei, la finalul frământării.
Aluatul pentru pâine cu bicarbonat se acoperă, de preferință cu un vas de sticlă și se lasă la odihnit aproximativ 30 de minute.
După acest interval, se rup bucăți mici din aluat, se întind în foi circulare de 1 cm grosime și se coc pe ambele părți, într-o tigaie antiaderentă, încinsă la foc mediu, fără a fi unsă cu grăsime.
Pentru o coacere uniformă și pentru a crea efect de cuptor, se va așeza un capac peste tigaie.
Pâinicile cu bicarbonat vor avea miezul mult mai dens decât la cele cu drojdie și vor fi mult mai consistente, deci nu va mai fi nevoie să mâncăm multă pâine.
Să vă fie de folos!