Este o rețetă gustoasă, pentru orice masă dintr-o zi de toamnă.
Ce ingrediente ne trebuiesc pentru rețeta Conopidă gratinată cu sos alb:
Mod de preparare pentru rețeta Conopidă gratinată cu sos alb
Conopida se spală bine și se fierbe în apă cu sare până se pătrunde. De preferat ar fi să fie fiartă la aburi, adică să fie pusă într-un vas cu sită și capac, fie la cuptor, fie pe aragaz, iar în vas mai puțină apă.
Între timp se face un sos alb, sos bechamel din făină, unt, lapte, smântână, chimen și pătrunjel verde. Se topește untul, se adaugă aceeași cantitate de făină și se amestecă, apoi se desface cu lapte fierbinte. Spre final se adaugă smântână și chimen, iar după stingerea focului se adaugă pătrunjel verde, tocat..
Conopida se desface în buchețele și se așază în vase termorezistente. Se toarnă sosul alb deasupra, se rade cașcaval și se dau vasele la cuptor până când conopida se gratinează frumos.
Cârnații moldovenești se trec prin mașina de tocat, apoi se modelează chidftele care se trec prin susan și se prăjesc în ulei. Se servesc împreună cu conopida gratinată.