Vlăduţ, bucătarul de la Neatza, a pregătit rețeta "Tort caramel", un desert simplu, fără coacere, cu o delicioasă cremă de caramel sărat.
Ingrediente pentru rețeta Tort caramel
Mod de preparare pentru rețeta Tort caramel
Pregătim mai întâi baza tortului, adică blatul de biscuiți. Măcinăm biscuiții, presără, scorțișoare peste ei, apoi adăugăm untul topit și ciocolata rasă și omogenizăm compoziția. Așezăm stratul de biscuiți la baza formei de copt și îl presăm bine, nivelându-l uniform. Dăm tava la frigider până pregătim restul ingredientelor.
Pentru a prepara caramel sărat, punem zahărul și apa într-un vas cu pereți dubli, la foc mediu. Amestecăm continuu, cu o spatulă, până se caramelizează zahărul, apoi adăugăm untul. Amestecăm bine până când untul este încorporat și turnăm, treptat, smântâna dulce, amestecând intens. Fierbem caramelul până se omogenizează și adăugăm sarea, apoi îl lăsăm să se tempereze,
Între timp, mixăm frișca până devine fermă și punem gelatina la hidratat, în puțină apă rece, cât să o acopere.
Topim gelatina și o amestecăm cu caramelul sărat, ușor cald. Amestecăm, apoi, caramelul sărat cu frișca și întindem crema rezultată peste stratul de biscuiți. Dăm tortul la frigider pentru 1-2 ore, până se întărește crema, apoi îl decorăm cu ciocolată topită, felii de mandarine uscate la cuptor, figurine din zahăr caramelizat.
Tortul caramel este foarte delicios și va cuceri orice pofticios!