Antena Căutare

Milioane de bolnavi nu vor mai putea fi tratați! România, roșie pe harta pericolului germenilor rezistenți la antibiotice a Europei

Luăm medicamente după ureche, fără să avem un diagnostic primit de la un medic. Rezultatele au început să se vadă deja. România este roșie pe harta europeană a bacteriilor rezistente la antibiotice. Avertismentul experților este sumbru: ce se va întâmpla în viirotul apropiat, dacă nu vom lua măsuri urgente?

Mulțimea de informații de pe internet poate crea situații periculoase. Tentația autodiagnosticării este mare, mulți oameni alegând să se trateze „după ureche” pentru niște afecțiuni pe care, poate, nici nu le au. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, a vorbit la „Neatza cu Răzvan şi Dani” despre folosirea abuzivă a antibioticelor la copii.

„Totul pleacă de la frică. Un copil bolnav, un pacient bolnav, care are febră, care are o stare generală proastă, simte nevoia să facă ceva foarte repede. Dacă accesul la medic nu este facil sau, în fine, are niște particularități, avem tendința să ne ajutăm singuri, cu antibioticele rămase de la ultima boală, de la un frate mai mare sau cu cele cumpărate de la farmacie fără rețetă”, a explicat medicul.

Un obicei ce poate fi periculos. De ce? Pentru că imensa majoritate a bolilor este produsă de virusuri, iar acestea nu pot fi omorâte cu antibiotice.

„Ca să facem o comparație simplă, diferența dintre bacterii și virusuri este ca diferența dintre un calculator și un joc de computer. În timp ce bacteriile sunt structuri complexe, vii, care se înmulțesc, virusurile sunt doar informație. Cu alte cuvinte, dacă venim cu un ciocan și dăm într-un calculator, îl facem praf - asta face antibioticul. În schimb, într-o succesiune de informații ce există undeva în spațiul virtual, ciocanul (antibioticul) nu va avea niciun efect.”

CUM APARE REZISTENȚA LA ANTIBIOTICE?

Rezistența la antibiotice crește în momentul în care ele sunt folosite excesiv.

„Experții de la European Center for Disease Control atenționează de ani de zile că avem germeni rezistenți în comunitate. De toate tipurile. De ce? Pentru că folosim în mod excesiv antibioticele. Nu numai noi, oamenii, ci și în medicina veterinară. Asta pune, pentru viitor, un mare semn de întrebare.

De altfel, experții estimează că, în viitorul apropiat, dacă nu facem nimic, vor exista milioane de oameni bolnavi care vor avea germeni multirezistenți”, a precizat Mihai Craiu, medic primar pediatrie.

Mai multe informații, în materialul video de mai sus.

Bat clopotele de nuntă în 2020 pentru Dani Oțil și Răzvan Simion: „Inelul este comandat!”... Diana Stejereanu oferă cel mai tare cadou de Crăciun: un meniu de sărbători-cozonacul inclus! Cu un simplu mesaj scapi d...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x