Antena Căutare

Alertă în România și Europa! Șase șampoane ale unor companii celebre, periculoase pentru oameni. Lista completă

InfoCons (Protecţia Consumatorilor) a emis mai multe alerte la şase șampoane de păr care prezintă un risc chimic crescut. Iată mai jos lista completă!

Galerie
Alertă în România și Europa! Șase șampoane ale unor companii celebre, periculoase pentru oameni | Shutterstock

O alertă la nivel european a fost emisă cu privire la șase șampoane de păr. Acestea reprezintă un pericol major pentru sănătate din cauza ingredientelor chimice pe care le conțin. Produsele sunt fabricate de companii cunoscute și au fost interzise pentru utilizare în domeniul cosmetic din Uniunea Europeană, informează instituția, în cadrul unui comunicat de presă, citat de Antena 3 CNN.

Citește și: De ce nu trebuie să folosești șamponul sau săpunul lichid de la cazare. Un manager de hotel a recunoscut totul

Pericolul găsit în șase șampoane folosite de români

Potrivit InfoCons, toate produsele identificate în sistemul european de alertă au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi, iar acestea pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene, direct în magazine sau pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare. Este vorba de:

Articolul continuă după reclamă
  • șamponul Schwarzkopf (Hair Repair capelli appesantiti),
  • șamponul Palmolive (Shampoo con perla e mandola),
  • șamponul Clear (250 ml), promovat ca anti-pierderea părului, destinat bărbaților,
  • șamponul Pantene (Nature fusion lisci vitality),
  • șamponul Elvive by L’OREAL PARIS (promovat ca anti-mătreață, 50 ml)
  • șamponul Kelemata (Shampoo delicato-250ml)

Acestea conțin substanțe chimice periculoase, respectiv: 2-(4-terț-butilbenzil) şi propionaldehidă (BMHCA), care sunt interzisă în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii.

Numărul alertelor este în creștere pentru produsele identificate în sistemul de alertă de la : produse chimice, articole pentru îngrijirea copilului și echipamente pentru copii, îmbrăcăminte, textile și articole de modă, echipamente de comunicații și media, produse pentru construcții, produse cosmetice, aparate și echipamente electrice, echipamente pentru medii explozive, mobilier, echipamente sportive / pentru activități recreative, bijuterii, accesorii de bucătărie/gătit, indicatoare cu laser, ascensoare, brichete, ghirlande luminoase, echipamente de iluminat, echipamente de protecție, jucării, papetărie și altele, mai transmite InfoCons, potrivit Antena 3 CNN.

Substanțele 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), cunoscută și sub denumirea de Lyral, este interzisă în produsele cosmetice în Uniunea Europeană. Începând cu august 2021, Lyral a fost interzisă datorită potențialului său alergenic.

Decizia a fost luată de Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorilor (SCCS), care a concluzionat că această substanță poate provoca reacții alergice severe la unii indivizi. În urma acestor evaluări, Uniunea Europeană a actualizat Regulamentul privind produsele cosmetice (Regulamentul CE nr. 1223/2009) și a impus interzicerea utilizării Lyral și a altor ingrediente cu un risc alergic ridicat în produsele cosmetice.

Citește și: Specialiștii recomandă să pui o ceapă tocată în șampon. Ce se întâmplă cu părul tău dacă repeți regulat acest proces

A apărut motivarea Înaltei Curți în dosarul Mario Iorgulescu. Cum explică instanța ”ștergerea” condamnării la 13 ani de ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x