Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat, în perioada 16-30 iunie 2025, la nivelul întregii țări, o serie de acțiuni de verificare a modului de respectare a prevederilor legale în domeniu pentru comercializarea laptelui de consum, a produselor lactate și a celor derivate, în urma cărora a aplicat amenzi în valoare de circa 2,6 milioane de lei, potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat al ANPC, acţiunile au vizat 670 operatori economici, 500 dintre aceştia înregistrând diferite nereguli. De asemena, au fost verificate aproximativ 30 tone de lapte şi produse lactate, la peste şase tone dintre acestea constatându-se deficienţe, mai transmite sursa citată mai sus.
Pe lângă cele 201 de avertismente și 482 de amenzi contravenţionale în valoare de 2,6 milioane de lei, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a peste două tone de produse lactate, în valoare de 75.000 de lei și, temporar, aproximativ 1.5 tone de produse lactate, pentru deficiențe de etichetare.
„Atunci când vorbim despre produse perisabile precum laptele şi lactatele, toleranţa faţă de nerespectarea regulilor este zero. Nu vom ezita să aplicăm măsuri ferme şi sancţiuni drastice ori de câte ori vom identifica abateri. Operatorii economici trebuie să înţeleagă că orice neglijenţă poate pune în pericol sănătatea consumatorilor. ANPC va intensifica acţiunile de control, iar cei care nu respectă legea vor suporta consecinţele”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, citat de Agerpres.
Principalele nereguli constatate au fost:
- comercializarea laptelui de consum şi a produselor lactate în afara datei durabilităţii minimale, respectiv, a datei limită de consum stabilite de producători (84% dintre judeţe);
- comercializarea unor produse lactate cu modificări organoleptice de aspect şi culoare, cu urme evidente de alterare;
- comercializare laptelui şi a unor produse lactate cu ambalaj deteriorat;
- comercializarea produselor lactate în spaţii comune cu produse cu adaos de alte tipuri de grăsimi/proteine, altele decât cele de origine lactată, fapt ce induce în eroare consumatorul privind natura produselor;
- lipsa unei informări corecte, complete şi precise a consumatorilor, care să permită alegerea raţională, în conformitate cu nevoile lor.
Alte abateri descoperite au fost:
- folosirea unor condiţii necorespunzătoare de depozitare şi păstrare a produselor, care pot determina apariţia riscului de contaminare a produselor;
- nerespectarea regimului de temperatură indicată de producător, pentru păstrarea produselor (comercializarea acestora la temperaturi de peste 10°C, comparativ cu cea recomandată de producător, respectiv 2-8°C);
- lipsa informaţiilor obligatorii referitoare la produsele lactate vrac, comercializate în pieţele agroalimentare (procent de grăsime, data fabricaţiei, data durabilităţii minimale, condiţii de păstrare etc.);
- lipsa afişării substanţelor cu potenţial alergen pe care le pot conţine produsele lactate.