Antena Căutare

Veste bună pentru românii care au sobe vechi. Ministerul Mediului anunţă programul „Rabla pentru sobe”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, susţine, miercuri, o conferinţă de presă în cadrul căreia va prezenta detalii despre lansarea unui nou program, precum şi despre bugetul alocat iniţiativelor de mediu pe anul 2024.

Imagine cu focul din sobă Galerie
Veste bună pentru românii care au sobe vechi | Shutterstock

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc încă prin intermediul sobelor pe lemn sau cărbuni din cauza faptului că nu sunt racordate la gaze naturale.

Din cauza incidentelor tot mai des întâlnite unde românii și-au pierdut viața din cauza sobelor, autoritățile au luat în calcul lansarea programului „Rabla pentru sobe” la o distanță scurtă de timp după ce au fost lansate programele rabla pentru mașini și pentru electrocasnice.

Citește și: Reînnoirea permisului auto în 2024. Care sunt documentele necesare și ce pași trebuie să urmezi

Programul "Rabla pentru sobe". Buget de 500 de milioane de lei pentru 2024

„Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%.

Aşteptăm cu mare interes contribuţia comercianţilor, a instalatorilor de astfel de echipamente, primăriilor din ţară şi a oricărui specialist până la urmă care ne poate da un feedback. Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat.

Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui. Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor.

Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, a transmis Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile aici.

Noua metodă prin care românii pot fi înșelați pe Facebook. Ce mesaje te pot induce în eroare și să te lase fără bani... Cel mai scump apartament din București. Cât costă și cum arată imoblilul ce se ridică la nivelul milioanelor de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x