- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe lângă cruciulițe, zaruri și alte accesorii atârnate de oglinda retrovizoare, poate ai observat că multe mașini au desenat un simbol. De multe ori, acesta se regăsește în partea din spate a autoturismului.
Ai observat că, deseori, șoferii pun în mașină diverse simboluri – de la cele religioase la cele care le reflectă, într-un fel sau altul, personalitatea. Te-ai plimbat, probabil, cu taximetriști care aveau spațiul de sub oglinda retrovizoare plin de cruciulițe, iconițe sau zaruri. Mulți dintre ai abia dacă mai vedeau ceva în față.
De asemenea, multe mașini sunt pline de brăduți parfumați sau alte diverse accesorii pentru anihilarea mirosului urât. Dar pe spatele mașinilor stă, de multe ori, lipit un abțibild care arată precum un pește. Te-ai întrebat vreodată ce reprezintă?
Care e semnificația simbolului pe care îl vezi pe multe mașini
Simbolul care reprezintă, la prima vedere, un pește e prezent pe multe mașini, atât din România, cât și din străinătate. Puține persoane știu, însă, ce reprezintă acesta. Desenul respectiv se numeşte „peştele lui Iisus”, fiind un acronim ( o prescurtare formată din componentele iniţiale într-o frază sau un cuvânt) al grecescului ΙΧΘΥΣ (ICHTYS) Iesous Christos Theou Yios Soter (Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul/Salvatorul).
Acest simbol își are rădăcinile în Evanghelia după Luca, Matei şi Ioan, din Biblie, în care Iisus a folosit doi peşti pentru a hrăni o mulţime de peste 5.000 de persoane. E celebra poveste din Biblie în care se arată că Mântuitorul a înmulțit peștii.
O altă interpretare ar fi cuvintele lui Iisus, care spunea: „Veniţi după mine, şi vă voi face pescari de oameni.”
Simbolul peştelui mai apare şi la alte culturi vechi, păgâne. Apare şi la egipteni împreună cu Osiris (zeul vieţii de apoi), fiind simbolul fertilităţii zeiţei Isis (zeiţa magiei şi a vieţii, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale şi fidelităţii femeii faţă de soţ).
În alte culturi, el simbolizează reîncarnarea sau forţa vitală. Deoarece depune foarte multe icre, peştele este simbol al fecundităţii.