Antena Căutare

Avantajele si dezavantajele de a cumpara in rate de la dezvoltator

În eventualitatea în care nu poți face dovada veniturilor, varianta de rate la dezvoltator este cea mai bună variantă pentru tine

În momentul de față există mai multe variante prin care îți poți cumpăra o locuință. Indiferent de alegerile tale, care pot varia în funcție de zonă, de compartimentare, de imobil sau de suprafață. Dacă ești în căutarea unei locuințe și te afli în etapa în care te interesezi despre metodele de finanțare știi că ai la dispoziție următoarele variante: Creditul Ipotecar, Creditul “Prima Casă”, rate direct la dezvoltator și varianta de a cumpăra cu banii jos.

Înainte de a lua o decizie este important să studiezi foarte bine ofertele.

În articolul de astăzi vom descoperi care sunt avantajele și dezavantajele de a cumpăra în rate direct de la dezvoltator, însă înainte de a intra în detalii, hai să vedem ce înseamnă să cumperi o locuință cu rate direct de la dezvoltator.

În primul rând, ratele la dezvoltator sunt o alternativă la creditele imobiliare. Este o soluție foarte bună pentru persoanele care se află în imposibilitatea de face un credit bancar sau care nu dispun de bani cash pentru a cumpăra o locuință. Ca și celelalte credite, și acesta are avantaje și dezavantaje pe care le vom descoperi în informațiile de mai jos.

Avantaje:

  • Rate flexibile - având în vedere că nu este un domeniu reglementat, condițiile impuse de dezvoltatori nu sunt unele standard, astfel că ratele sunt fixate în urma negocierii dintre dezvoltator și client. Astfel, și perioada de rambursare a creditelor este mai mică și așa cum am menționat și mai sus perioada de îndatorare se poate finaliza în, cel mult, 10 ani.
  • Făra dovada capacității de plată - în eventualitatea în care nu poți face dovada veniturilor, varianta de rate la dezvoltator este cea mai bună variantă pentru tine, deoarece dezvoltatorul nu îți poate cere explicații și adeverințe care să ateste vechimea la locul de muncă sau veniturile. Printre cei care pot beneficia de acest avantaj sunt cei care au profesii liberale sau cei care au banii pentru a da avansul pentru locuință, însă durează foarte mult până primesc aprobarea băncii.
  • Fără dobândă - în cazul ratelor direct de la dezvoltatori, acestea sunt fără dobândă, pentru că dezvoltatorii nu sunt instituții financiare și de aceea nu pot percepe astfel de taxe.
  • Poți cumpăra imediat - în cazul în care ai găsit locuința visurilor tale și vrei să nu ratezi oportunitatea, una dintre opțiunile pe care le ai este cea de a face rate direct la dezvoltator, în timp ce dacă alegi varianta creditului ipotecar sau Prima Casă, până obții finanțarea poți pierde apartamentul pe care tu îl vrei.

Dezavantaje:

  • Avans mai mare - avansul cerut de dezvoltatori se află unde între 20% și 50%.Având în vedere că avansul perceput de dezvoltatori este mai mare decât cel cerut de bănci, înseamnă că deși îți poți achiziționa mai repede o locuință, șansele de a rămâne fără bani până la semnarea documentelor este mai mare.
  • Rate mai mari - ratele de la dezvoltatori pot ajunge până la 1.000 euro/lună. Dorința investitorului de a recupera investiția cât mai repede face ca ratele lunare să fie mai mari, însă timpul de rambursare scade și astfel timpul de rambursare al creditului poate ajunge până la, cel mult, 10 ani.
  • Posibile pierderi financiare - un motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari au adoptat această metodă ar putea fi faptul că băncile nu acordă credite pentru construcțiile lor sau întârzie cu răspunsul după evaluarea dosarului. Motivul neacordării creditelor poate avea legătură cu diferite nereguli în documente sau la construcția imobilelor ridicate de dezvoltator.Dacă alegi varianta aceasta de credit, trebuie să fii foarte atent la toate detaliile din contract și să citești cu atenție fiecare clauză menționată în documentele pe care le semnezi, pentru a nu te trezi în situații neplăcute și pentru a evita eventualele scenarii în care afacerea dezvoltatorului nu mai decurge conform planului, iar tu nu vei mai putea să îți recuperezi banii.
  • Fără asigurare - încă de la început trebuie să știi că în eventualitatea în care afacerea dezvoltatorului intră în insolvență, tu riști să îți pierzi avansul, deoarece într-o astfel de situație băncile au întâietate în recuperarea banilor.

În concluzie, indiferent de varianta pe care o alegi pentru a achiziționa locuința visurilor tale, trebuie să te documentezi extraordinar de bine și să alegi cea mai bună variantă pentru tine.

În cazul în care alegi varianta de a cumpăra direct de la dezvoltator, atenția pe care o acorzi antecontractului, a contractului, dar și a condițiilor impuse de dezvoltator, trebuie să fie de 1.000 de ori mai mare, având în vedere că nu dispui de nicio asigurare care să te protejeze de situații neplăcute.

Iar pentru a te asigura că ai ales cea mai bună opțiune, intră pe HomeZZ.ro și descoperă toate ofertele disponibile!

Caz şocant în Galaţi! Un şofer a lovit un pieton pe trecere şi apoi fugit... Cele mai ieftine telefoane mobile pe care te poți juca FortNite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x