Căutare Live

Consiliul European nu poate lua decizia singur! Cazul dizolvării Parlamentului Republicii Moldova este dezbătut la Veneția!

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat de urgenţă opinia Comisiei de la Veneţia în legatură cu ultimele decizii din Republica Moldova, inclusiv condiţiile de dizolvare a parlamentului de la Chişinău, informează presa de peste Prut.

Foto: kremlin.ru

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a solicitat de urgenţă opinia Comisiei de la Veneţia în legatură cu ultimele decizii din Republica Moldova, și condiţiile de dizolvare a parlamentului de la Chişinău, ne informează presa de peste Prut.

Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi a decis dizolvarea Parlamentului. L-a numit președinte interimar pe premierul în exercițiu Pavel Filip, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.

,,Deciziile recente ale Curţii Constituţionale (de la Chişinău) sunt greu de înţeles şi par arbitrare în lumina textului Constituţiei şi a standardelor internaţionale de drept. Într-un stat democratic toţi trebuie sa respecte Constituţia, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat bun şi obiectiv. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneţia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova", subliniază Thorbjorn Jagland.

Consiliului Europei a transmis duminică forţelor politice din Republica Moldova să acţioneze în mod responsabil în situaţia creată.

,,Problemele politice trebuie să fie dezbătute şi soluţionate de reprezentanţii parlamentului, aleşi în mod democratic", se spune în declaraţia Consiliului Europei.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar şi este obligat să dizolve Parlamentul, transmite Unimedia.

Curtea Constituţională hotărâse că legislativul trebuie dizolvat deoarece nu a ales în timpul prevăzut de legea fundamentală un guvern. În plus, tribunalul constituţional decisese şi că parlamentul nu mai poate lua nicio hotărâre. De aceea, a invalidat toate deciziile, inclusiv alegerea premierului. Partidul democrat, prin vocea lui Vladimir Plahotniuc, a acuzat coaliţia pro-europeană şi pro-Kremlin de lovitură de stat.

Vlad Plahotniuc - liderul PDM susține că: ,,Ceea ce au făcut Igor Dodon, PSRM şi ACUM este o evidentă lovitură de stat, au încălcat deliberat Constituţia şi prevederile Curţii Constituţionale. Este o încercare disperată a liderului de facto al Partidului Socialiştilor de a prelua puterea în Republica Moldova, în interesul lui sau al celor din spatele lui."

(sursa: agerpres, digi24)

Jandarmul lovit cu scaunul în cap în timpul meciului de pe stadionul Cluj Arena a fost internat la Terapie Intensivă cu ... Vremea în București. Prognoza meteo pe 7 zile: Când scăpăm de ploi...
Ultimele știri