Antena Căutare

ANALIZĂ: Primele zece companii cu capital german prezente în România includ patru lanţuri de retail. Însumat, acestea au atins anul trecut afaceri de peste 12 miliarde euro

Top 10 companii cu capital german prezente în România include patru lanţuri de retail, astfel că acest sector este cel mai bine reprezentat din punct de vedere numeric, potrivit unei analize realizate de experţii KeysFin cu ocazia sărbătoririi Zilei Unităţii Germane, care arată că, însumat, primele zece companii controlate direct, majoritar de investitori din Germania au atins în 2018 o cifră de afaceri de peste 12 miliarde de euro.

”Cu toate acestea, deşi comerţul este un sector de importanţă majoră pentru investiţiile germane în România în 2018, acesta a fost detronat în topul general al industriilor de către industria prelucrătoare”, arată analiza.

Cea mai mare companie cu acţionariat direct, majoritar german după cifra de afaceri din 2018 prezentă pe plan local este Kaufland România SCS (2,3 miliarde de euro). Aceasta este urmată în top de British American Tobacco (Romania) Trading (2 miliarde de euro, controlată în totalitate de British American Tobacco (Hamburg International) GMBH şi Lidl Discount SRL (1,7 miliarde de euro). Următorii retaileri prezenţi în top 10 sunt Selgros Cash & Carry SRL (799,4 milioane de euro) – locul 6 şi Rewe Romania SRL (742,2 milioane de euro) – locul 7.

Însumat, top 10 companii controlate direct, majoritar de investitori din Germania au atins în 2018 o cifră de afaceri de peste 12 miliarde de euro. Diferenţa, de aproximativ 13 miliarde de euro, până la cifra totală de afaceri realizată de companiile cu pondere directă, majoritară germană, de 25 miliarde de euro, se împarte între aproximativ 4.200 companii, care provin din sectoare diferite: pe lângă comerţ şi industria prelucrătoare, se mai regăsesc activităţile profesionale, IT&C-ul, transportul şi depozitarea, intermedierile financiare, imobiliarele, construcţiile şi agricultura.

„Germania rămâne un partener strategic comercial al României, însă topul companiilor germane ne arată şi potenţialul altor sectoare în relaţiile economice dintre cele două ţări. Industria prelucrătoare a cunoscut un avans deloc de neglijat, reuşind astfel să se claseze pe prima poziţie în acest top, cu cea mai mare cifră de afaceri cumulată, de peste 11,5 miliarde de lei în 2018. Acest lucru dă un semnal pozitiv investitorilor străini, care sunt din ce în ce mai atraşi de posibilitatea de a obţine profituri în acest sector, însă dezvoltarea acestui sector va fi puternic influenţată şi de aspectul legat de resursele umane: găsirea de personal calificat pe plan local va determina evoluţia viitoare a industriei prelucrătoare în România. Pe de altă parte, în cazul comerţului, rezultatele sunt previzibile ţînând cont de modelul de creştere bazat pe consum”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin, unul din cei mai mari furnizori de soluţii de business information din România.

Potrivit analizei realizate de experţii KeysFin, Germania îşi menţine statutul de prim partener comercial, fiind totodată şi principala ţintă a exporturilor României, înregistrând, în ultimii cinci ani, un avans de peste 54%, ajungând la suma totală de 15,6 miliarde de euro în 2018. De asemenea, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a crescut în 2018 cu 52% faţă de 2014 şi cu 10% faţă de 2017, ajungând la peste 32,5 miliarde de euro.

Mai mult, importurile din Germania au crescut cu 31% faţă de 2014, ajungând la aproximativ 17 miliarde de euro în 2018. Pe de altă parte, România a înregistrat în raport cu Germania al şaptelea deficit comercial (1,4 miliarde de euro în 2018) după cele înregistrate cu economiile din China, Polonia, Ungaria, Rusia, Turcia şi Olanda.

Potrivit metodologiei Băncii Naţionale a României, investiţiile străine directe în România au crescut cu 66% faţă de acum 10 ani, atingând un nivel record de 81,1 miliarde de euro în 2018. În acest context, investiţiile cu capital german s-au menţinut de asemenea pe un trend ascendent, crescând cu 37% şi ajungând la un nivel maxim istoric de peste 10 miliarde de euro, în aceeaşi perioadă.

De altfel, în ultimii 10 ani, Germania s-a numărat constant printre cei mai mari trei investitori străini, din 2016 ocupând poziţia a doua, după Austria.

Dintre cele peste 18.000 de companii care au acţionariat german, există peste 4.200 de companii cu o pondere directă, majoritară (de peste 50%). Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Germania a fost de aproximativ 25,4 miliarde de euro în 2018, conform datelor publicate de acestea la Ministerul Finanţelor Publice.

Sursa : news.ro

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care prin care Holcim România preia Somaco Grup Prefabricate... Un fost oficial BNR susține că scumpirile îi vor afecta pe 80% dintre români. Prețuri foarte mari, în 2020, la carburanț...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x