Antena Căutare

Apartamente de vânzare în București: acte necesare și alte ponturi

Atunci când vrei să cumperi o locuință începi prin a stabili un buget. Cauți în funcție de zona aleasă, de numărul de camere și de confortul pe care ți-l dorești. Suni, stabilești, mergi și vizionezi. Este posibil să dai direct de proprietar sau, în cele mai multe dintre cazuri, de o agenție imobiliară. După fază de documentare și vizionare, se ajunge la decizie. Ce cumperi și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să devii proprietar?

Atunci când vrei să cumperi o locuință începi prin a stabili un buget. Cauți în funcție de zona aleasă, de numărul de camere și de confortul pe care ți-l dorești. Suni, stabilești, mergi și vizionezi. Este posibil să dai direct de proprietar sau, în cele mai multe dintre cazuri, de o agenție imobiliară. După fază de documentare și vizionare, se ajunge la decizie. Ce cumperi și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să devii proprietar?

Dacă te-ai uitat la apartamente de vânzare în București, ai văzut că prețurile variază în funcție de zonă și de apropierea de mijloacele de transport în comun. Indiferent de felul în care îți este prezentată o locuință, verifică toate datele despre ea. Casa ta ar putea avea 48 de metri pătrați, nu 55, așa cum ți-a fost prezentată inițial. Una peste alta, după faza de documentare și vizionare, se ajunge la decizie. Ce cumperi și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să devii proprietar, pe de o parte, și care sunt actele necesare dacă ești vânzătorul.

Am alcătuit un mic ghid care conține pașii în încheierea unei tranzacții imobiliare, la care am adăugat și câteva ponturi:

Acte necesare pentru a încheia un contract de vânzare – cumpărare

Articolul continuă după reclamă

Primul pas în vinderea unui apartament îl reprezintă un act care are valoare legală odată ce este întocmit în prezența unui notar. Se numește contract de vânzare – cumpărare, iar obiectul lui va fi locuința scoasă la vânzare. Cu ce acte trebuie să vină cel care vinde imobilul? Găsești mai jos lista completă cu documentele care nu trebuie să lipsească de la dosar:

Buletinul – Atât cel care vinde, cât și cel care cumpără trebuie să prezinte în fața notarului cărțile de identitate. Atenție, vânzătorul trebuie să fie titularul actului de proprietare. Dacă există un co-proprietar, acela va trebui să fie și el prezent sau va trebui să-l împuternicească pe celălalt printr-o procură.

Actul de proprietate – Cel mai important document este cel care face dovada dreptului de proprietate asupra bunului. Fie că este persoană fizică, fie societate, în cazul unui apartament nou, actul de proprietate, indiferent de modalitatea prin care a fost dobândit, moștenire, donație, trebuie să existe pentru a putea fi încheiat contractul de vânzare – cumpărare.

Certificat de atestare fiscală – Actul se emite de Administrația Financiară de sector sau a municipiului în care este situat imobilul. Este eliberat de instituție în termen de două zile lucrătoare și este valabil doar 30 de zile de la data emiterii. Documentul va face dovada că fostul proprietar nu are datorii sau obligații fiscale la stat, impozit sau alte sume restante.

Documentație cadastrală - Cadastrul și intabularea. Această documentație va fi realizată de un expert autorizat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și se face la cerere.

Certificat de performanță energetică – Este obligatoriu la vânzarea unui apartament și încadrează clădirea într-o clasă de performanță energetică.

Adeverință eliberată de asociația de proprietari sau locatari – Aceasta atestă faptul că nu există datorii la întreținere și la Asociația de Locatari pe numărul de apartament. În cazul în care dările nu au fost plătite, noul proprietar le poate prelua, dacă se pune de acord cu fostul deținător al imobilului.

Cu ce te prezinți la notar și care e procedura

Odată strânse actele de mai sus, vânzătorul poate merge cu dosarul și alături de cumpărător la un notar public. Semnarea contractului de vânzare – cumpărare se va face în prezența autorității legale și va fi semnat de ambele părți. Comisionul și taxele pentru document îi revin cumpărătorului.

La ce trebuie să ai grijă dacă ești cumpărătorul

Ți-ai găsit în sfârșit apartamentul la care visai, ce se încadrează bugetului tău și corespunde nevoilor tale. Înainte să dai semnătura finală asigură-te că totul este așa cum ți s-a spus. În calitate de cumpărător e necesar să fii vigilent. Ai grijă și verifică să nu se omită date concrete despre imobil, cum ar fi anul de construcție al blocului sau suprafața utilă a locuinței. Ca să eviți astfel de situații, cere documentele și vezi cu ochii tăi toate detaliile legate de apartamentul pe care urmează să-l cumperi.

Sursa foto: pixabay.com

Avantajele și dezavantajele unui loc de muncă pe timpul verii... CNAIR: A fost scos la licitaţie un sector al centurii Municipiului Iaşi. Contractul are o valoare de aproape 127 milioan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x