Antena Căutare

Consiliul Naţional al IMM-urilor propune ca guvernul să fie format din 15 ministere, ca în Germania şi Olanda, faţă de structura actuală cu 24 de miniştri

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) propune ca guvernul să fie format din 15 ministere, similar cu cele din Germania şi Olanda, faţă de structura actuală cu 24 de miniştri, plus prim-ministrul, considerând necesară ”o regândire a structurii guvernamentale şi o adaptare a programului de guvernare la noile realităţi economice şi sociale”.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) propune ca guvernul să fie format din 15 ministere, similar cu cele din Germania şi Olanda, faţă de structura actuală cu 24 de miniştri, plus prim-ministrul, considerând necesară ”o regândire a structurii guvernamentale şi o adaptare a programului de guvernare la noile realităţi economice şi sociale”.

”Faţă de structura actuală cu 24 de miniştri, plus prim-ministrul, CNIPMMR propune o structură mai suplă şi adaptată nevoilor României pentru o guvernare modernă”, arată CNIPMMR.

Consiliul propune ca guvernul să fie format din 15 ministere, similar cu cele din Germania şi Olanda, astfel: Ministerul Economiei şi Energiei; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului; Ministerul Finanţelor Publice; Ministerul Fondurilor Europene; Ministerul Antreprenoriatului, Comerţului şi Tehnologia Informaţiei; Ministerul Muncii; Ministerul Sănătăţii; Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului; Ministerul Culturii şi Diasporei; Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Administraţiei şi Internelor; Ministerul Justiţiei; Ministerul de Externe; Ministerul Agriculturii şi Protecţiei Mediului; Ministerul Transporturilor.

Pentru asigurarea unui mod de lucru cât mai eficient, CNIPMMR propune ca doi dintre membrii cabinetului să aibă funcţia de viceprim-ministru pentru domeniile economic şi social, având în coordonare următoarele ministere: Domeniul economic (Ministerul Economiei şi Energiei; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului; Ministerul Finanţelor Publice); Ministerul Fondurilor Europene; Ministerul Antreprenoriatului, Comerţului şi Tehnologia Informaţiei); Domeniul social (Ministerul Muncii; Ministerul Sănătăţii; Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului; Ministerul Culturii şi Diasporei).

Articolul continuă după reclamă

”Având în vedere nevoia restartării politicilor guvernamentale, adoptarea unor noi măsuri pentru o guvernare eficace este necesară pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă”, arată Consiliul.

De asemenea, CNIPMMR solicită trecerea ”la o viziune pragmatică şi realistă a guvernului”, prin implementarea măsurilor specifice domeniilor majore pentru dezvoltarea României.

”Guvernul nu ar trebui să mai emită nicio OUG, în domeniul economic şi fiscal, raportat la volumul imens de legislaţie deja existent. Încrederea în sistemul fiscal este o condiţie esenţială pentru investitori, predictibilitatea fiind unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează deciziile de investiţii. Până la 1 septembrie 2019 au fost emise 61 de Ordonanţe de Urgenţă, 162 de legi şi 639 de Hotărâri de Guvern, iar în anul 2018, au fost adoptate 114 Ordonanţe de Urgenţă, 354 Legi şi 1.029 Hotărâri de Guvern”, spun reprezentanţii CNIPMMR.

Aceştia cer totodată măsuri pentru creşterea nivelului investiţiilor publice.

”Potrivit 'Raportului de ţară din 2019 pentru România' publicat de Comisia Europeană, România 'a înregistrat progrese limitate în ceea ce priveşte pregătirea proiectelor de investiţii publice şi stabilirea priorităţilor în acest domeniu'. Astfel, este necesară acordarea unei atenţii deosebite asupra aspectelor calitative ale investiţiilor întrucât calitatea acestora este marcată în continuare de deficienţe de gestionare, de schimbări frecvente ale priorităţilor şi de dificultăţi în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor UE, iar investiţiile private sunt afectate de persistenţa incertitudinii juridice şi a birocraţiei”, adaugă ei.

Mai mult, ei afirmă că împrumuturile publice realizate trebuie să meargă spre zona investiţiilor pentru asigurarea dezvoltării economice şi nu în zona dedicată salariilor şi pensiilor, împrumuturile devenind nesustenabile. Conform BNR în perioada ianuarie - iunie 2019, datoria externă totală a crescut cu 4,254 miliarde euro.

De asemenea, infrastructura reprezintă un element cheie al dezvoltării oricărei economii.

”Investiţiile în infrastructura de transport, energie şi mediu ar consolida potenţialul de creştere pe termen lung al economiei şi ar avea un impact pozitiv asupra nivelului de trai al populaţiei”, arată conducerea CNIPMMR.

Consiliul vorbeşte şi de majorarea gradului de absorbţie al fondurilor europene pentru exerciţiul 2021-2027.

”În România, absorbţia fondurilor europene este lentă fiind necesare măsuri pentru o bună utilizare a fondurilor UE şi a altor tipuri de sprijin financiar disponibile. Creşterea gradului de absorbţie, simplificarea birocraţiei în domeniu şi eliminarea blocajelor sistemice trebuie să reprezinte o prioritate”, potrivit CNIPMMR.

Consiliul consideră că este necesară asigurarea creşterii calităţii serviciilor publice, testarea periodică/perfecţionarea periodică a bugetarilor, asigurarea cadrului necesar angajării răspunderii directe a bugetarilor pentru greşelile/abuzurile/neregularităţile acestora. ”În plus, se impune evaluarea şi monitorizarea permanentă a activităţii bugetarilor, cu rezultate directe asupra nivelului salariului lor, pentru a diferenţia salarizarea în funcţie de performanţa”, adaugă reprezentanţii CNIPMMR.

Ei spun că sunt necesare măsuri pentru încurajarea producţiei şi exporturilor care asigură o creştere economică sănătoasă, faţă de una bazată pe consum şi importuri şi cer realizarea unui dialogul social calitativ.

Sursa : news.ro

Grupul Enel a fost introdus în indicele bursier STOXX Europe 50... Guvernul a decis: dublu! Ce români primesc mai mulți bani în fiecare lună...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 29 martie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Vlad Craioveanu Sambata, 29.03.2025, 15:40
Citește și
Cât vor plăti românii când retrag banii cash de la ATM-ul băncii care a emis cardul
Care este diferenţa dintre oţet şi acid acetic alimentar. Ce trebuie să știi despre ele Catine.ro
(P) Cum poți să câștigi bani dintr-un hobby
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Rux a petrecut pe manele alături de un personaj controversat care spune că a câștigat un milion de lire în două... Libertatea.ro
Românii vor plăti mai mult pentru comenzile online din afara UE. Regulile de transport vamal se schimbă după... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
De ce au divorțat, de fapt, Daciana Sârbu și Victor Ponta. Motivul dezvăluit de politician: „Dacă eu n-am fost... Elle
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară,... Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“ BZI
Loredana a sărutat un celebru tiktoker! Acesta a rămas fără reacție BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase HelloTaste.ro
Un tânăr și-a anulat amenda rutieră în instanță cu ajutorul ChatGPT. Acum vrea să obțină despăgubiri tot... Antena3.ro
Descoperirea care schimbă complet înțelegerea noastră asupra Universului. Albert Einstein s-ar fi înșelat useit
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2025. Leii sunt dispuși să-și confrunte trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
George Simion și Victor Ponta au activat aproape exclusiv ca și candidați, cu activitate aproape spre zero în... Jurnalul
Adina Asăvoaiei, păpușa de la Glina, a devenit mămică la doar 17 ani: o poveste de viață plină de controverse Kudika
La ce distanţă se pun răsadurile de roşii în solar pentru roade din belşug. Diferă de cea din grădină Playtech
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert Redactia.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025: doar 64% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, la... Observator
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului MediCOOL
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană HelloTaste
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei ProSport
Accuweather a modificat prognoza pentru lunile aprilie și mai 2025: Temperaturi-surpriză de Paște și 1 Mai Gandul
Mâncare de câini vândută oamenilor. Piedone a făcut o descoperire șocantă CanCan
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii DeParinti
Selena Gomez și-a etalat picioarele într-o ținută roșie sexy, alături de logodnicul ei, Benny Blanco ZUTV
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri UseIT
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x