- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
,,Nivelul scazut al fondurilor investite in proceduri de insolventa determina ca numarul procedurilor de reorganizare sa fie destul de redus fata de cel al falimentelor. Astfel, un procent de 96% din procedurile aflate pe rolul instantelor sunt proceduri de faliment", a declarat Andrei Cionca, Managing Partner Casa de Insolventa Transilvania (CITR).
De altfel, CITR arata ca piata de insolventa din Romania are o valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, iar din cauza fondurilor reduse alocate de creditori si reticentei debitorilor de a lua finantari, in majoritatea cazurilor se ajunge la faliment.
CITR a mai aratat ca Adunarea Creditorilor aloca in medie aproximativ 60 de euro lunar unei companii aflate in procedura de insolventa, suma care nu include costurile de conservare a activelor debitorului. Calculul are la baza estimari potrivit carora piata locala de insolventa se situeaza in jurul valorii de 25 de milioane de euro, iar in prezent 34.000 de companii se afla in proces de insolventa.
Aparitia crizei financiare si cresterea numarului procedurilor de insolventa aflate pe rolul instantelor au determinat din ce in ce mai multi specialisti ai dreptului sa se orienteze spre acest domeniu, iar in prezent Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa numara 3.153 de membri, potrivit sursei citate.
Activele se vand greu
Fondurile alocate unei proceduri de insolventa sunt destinate acoperirii costurilor de conservare si administrare a activelor societatii aflate in insolventa si acoperirii cheltuielilor „de procedura".
„Valoarea scazuta a fondurilor implicate in finantarea societatilor aflate in insolventa si reticienta cu care se confrunta debitorii aflati in procedura pentru a accesa fonduri pentru finantarea activitatilor determina multi dintre debitori sa opteze pentru o procedura de faliment in detrimentul uneia de reorganizare", a mai spus Andrei Cionca.
Potrivit CITR, factorii care determina cresterea fondurilor alocate procedurilor de insolventa sunt legati de complexitatea procedurilor deschise si de evolutia mediului economic in general. Astfel, in prezent, una dintre principalele probleme cu care se confrunta practicienii de profil este dificultatea valorificarii activelor societatilor aflate in aceasta procedura si scaderea cererii pentru activele imobiliare.
„In conditiile in care aceste tendinte ale pietei vor continua sa se mentina si in perioada urmatoare, costurile alocate pentru conservarea activelor in cauza si cele legate de expunerea pe piata a acestora vor continua sa creasca, majorand fondurile alocate procedurilor de insolventa", mai spun reprezentantii CITR.
Sursa: Financiarul
BVB a ajuns in Top 10 randamente actiuni, dar este codasa Europei pe segmentul obligatiuni... Fondul Special de Despagubire, o noua taxa pentru bancile romanesti...