Pe piata presei, efectele crizei incepute in 2009 s-au resimtit mult mai tarziu. Criza financiara care cuprinsese zona bancilor si actionase asupra creditelor pentru populatie nu a afectat consumul de presa al romanilor.
Factorul declansator a aparut abia pe 6 mai, cand presedintele Traian Basescu a anuntat natiunea ca e criza acuta si ca urmeaza masuri de austeritate radicale: micsorarea pensiilor si reducerea salariilor bugetarilor. Interesant este ca, pe piata presei, efectul s-a vazut de a doua zi, desi nu se aplicase nicio masura de austeritate.
In mentalitatea romanului, strangerea pungii a inceput imediat. Unul dintre capitolele taiate de pe lista cumparaturilor zilnice a fost presa scrisa.
Fara nicio exceptie, toate cotidienele de informatie generala au inregistrat scaderi de tiraje incepand cu luna mai, cu procente cuprinse intre 2% si 18%. In aceasta luna, presa scrisa a pierdut, fata de aprilie, peste 85.000 de cititori. Dovada ca a fost o decizie de reconstruire a cosului zilnic si nu doar un reflex de moment este statistica BRAT in ceea ce priveste cotidienele.
Publicatiile au continuat scaderile de tiraje si in iunie si mai departe si nu si-au mai revenit la cifrele din aprilie. Asta cu toate ca primele reduceri salariale s-au operat abia in luna august.
Nici presa tabloida n-a scapat. Cele trei cotidiene „Libertatea", „Click" si „Cancan" au scazut si ele dramatic, pierzand doar in prima luna dupa anunt peste 50.000 de cititori.
Tot articolul, in Financiarul
Alimentele, in continua scumpire: Cartofi +10%, ouale +8%... Raiffeisen a restructurat 20% din valoarea creditelor...