Căutare Live

Media: Anuntul prezidential de incepere a crizei a schimbat trendurile presei

Scaderea tirajelor din presa scrisa nu a inceput in vara, ca in fiecare an, ci a avut o alta cauza, mai devreme. Pe 6 mai, presedintele Traian Ba­sescu a anuntat ca Romania este in criza si vor fi taiate pensiile si salariile bu­getare. Efectul imediat a fost renuntarea la cumpararea ziarelor, romanii insta­landu-se la tele­vizor, la emisiunile de talk-show. Presa scrisa nu si-a mai revenit.

Pe piata presei, efectele crizei ince­pute in 2009 s-au resimtit mult mai tar­ziu. Criza financiara care cuprinsese zona bancilor si actionase asupra cre­di­telor pentru populatie nu a afectat con­sumul de presa al romanilor.

Factorul declansator a aparut abia pe 6 mai, cand presedintele Traian Basescu a anuntat natiunea ca e criza acuta si ca urmeaza masuri de austeritate radicale: micso­ra­rea pensiilor si reducerea salariilor buge­tarilor. Interesant este ca, pe piata presei, efectul s-a vazut de a doua zi, desi nu se aplicase nicio masura de austeritate.

In mentalitatea romanului, strangerea pun­gii a inceput imediat. Unul dintre capi­to­le­le taiate de pe lista cumparaturilor zil­nice a fost presa scrisa.

Fara nicio ex­cep­tie, toate cotidienele de informatie ge­ne­rala au inregistrat scaderi de tiraje in­ce­pand cu luna mai, cu procente cu­prin­se intre 2% si 18%. In aceasta luna, presa scrisa a pierdut, fata de aprilie, pes­te 85.000 de cititori. Dovada ca a fost o decizie de re­construire a cosului zilnic si nu doar un reflex de moment este sta­tistica BRAT in ceea ce priveste coti­di­e­nele.

Publicatiile au continuat scaderile de tiraje si in iu­nie si mai departe si nu si-au mai revenit la cifrele din aprilie. Asta cu toate ca pri­mele reduceri salaria­le s-au operat abia in luna august.

Nici pre­sa ta­blo­­ida n-a scapat. Cele trei coti­di­ene „Libertatea", „Click" si „Cancan" au sca­zut si ele dramatic, pierzand doar in pri­ma luna dupa anunt peste 50.000 de cititori.

Tot articolul, in Financiarul

Alimentele, in continua scumpire: Cartofi +10%, ouale +8%... Raiffeisen a restructurat 20% din valoarea creditelor...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri