Antena Căutare

(P) 7 moduri prin care îți poți arăta curiozitatea la interviul pentru un job în IT

Sunt peste 31.000 de locuri de muncă disponbile în acest moment pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România și, la o privire atentă, vei vedea că pentru același job, cerințele angajatorilor sunt diferite.

Trei persoane la birou
Sunt peste 31.000 de locuri de muncă disponbile în acest moment pe eJobs.ro

Este dificil să estimezi care sunt așteptările lor, dar sunt câteva abilități personale, printre care și curiozitatea, prin care îți poți crește șansele de a obține jobul dorit. Iar explicația este simplă. Din moment ce, conform unui studiu Dell, Emerging Technologies’ Impact on society & Work in 2030, până la 85% dintre locurile de muncă care vor exista în 2030 nu sunt în prezent, companiile trebuie să parieze pe oameni care se pot adapta și învăța.

Iar curiozitatea este ca o promisiune pe care o faci angajatorilor că te vei adapta schimbărilor din business și din tehnologie. A fi curios este precursorul lui a învăța mai rapid și mai bine pentru a putea față și noilor cerințe. Iată de ce curiozitatea devine o abilitate tot mai importantă și câteva metode prin intermediul cărora să o demonstrezi în timpul unui interviu.

Curiozitatea, o abilitate tot mai cerută de angajatori

Un studiu recent al companiei de software SAS, realizat pe un eșantion de 2.000 de lideri din 5 industrii și 6 țări, arată că 62% dintre aceștia spun că este le este greu să găsească oameni cu abilități tehnice, iar 60% afirmă că le este dificil să-i repereze pe cei cu atributele personale necesare în business, precum curiozitatea.

Curiozitatea devine, așadar, o trăsătură critică. Impulsul de a căuta noi informații, de a explora noi experiențe și de a descoperi noi posibilități de rezolvare a unei probleme te ajută să te califici pentru un job în IT.

Potrivit studiului SAS, 72% dintre manageri spun că a fi curios este o trăsătură valoroasă și 51% dintre manageri consideră că această abilitate a devenit tot mai importantă în timp. Liderii cred, de asemenea, că are impact asupra afacerii și asigură o performanță mai bună.

Cum dai dovadă de curiozitate când vrei să-ți schimbi jobul?

1.Investește în dezvoltarea profesională

Recrutorii au puțin timp la dispoziție pentru a scana CV-urile și, dacă nu ai cursurile pe care le urmezi menționate la începutul CV-ului sau chiar în rubrica Despre mine, pot fi trecute cu vederea. De aceea este important să fii direct și să vorbești la interviu despre abilitățile și cunoștințele pe care le-ai deprins în cadrul formării și despre proiectele la care lucrezi.

Te poți înscrie, spre exemplu, în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

2. Ai curajul de a întreba recrutorul

Această „misiune” te poate face să simți că ești mai puțin informat decât colegii tăi. Dar este doar o percepție. Când pui întrebări, vei afla mai multe detalii despre un subiect. Vei clarifica lucruri pe care nu le-ai înțeles sau concepții greșite pe care le-ai putea avea. Este important să nu-ți fie teamă să întrebi. Gândește-te că dacă alți candidați nu pun întrebări, asta nu înseamnă că știu totul. S-ar putea să ezite. Vei face o impresie mult mai bună dacă arăți că ești activ și preocupat de job și de companie.

Întrebările potrivite pentru interviu

Cele mai bune întrebări depind, desigur, de context, de jobul și compania la care ai aplicat, dar există și câteva reguli generale de urmat. Pentru început, optează pentru întrebări deschise precum:

 • Ce abilități sunt necesare pentru a mă integra în echipă și în cultura companiei?
 • Ce au făcut candidații anteriori pentru a avea succes în rolul lor?
 • Care sunt provocările jobului și ale business-ului? Ce soluții ați adoptat până acum?
  În funcție de răspunsul recrutorului, poți pune întrebări care să arate angajamentul tău și implicarea ta, aceasta fiind o modalitate de a-ți demonstra curiozitatea.

3. Arată eficiența pe care o ai în activitate

Potrivit studiului SAS, 62% dintre lideri asociază curiozitatea cu o mai mare eficiență și productivitate. Descrie ce faci concret pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele, metodele de lucru pe care le folosești și rezultatele pe care le-ai avut până acum.

4. Oferă exemple de rezolvare creativă a problemelor

De asemenea, liderii asociază curiozitatea cu gândirea creativă, cu dezvoltarea de noi soluții și cu abilitatea de a aborda probleme complexe. În cadrul interviului, vorbește despre soluțiile noi pe care le-ai găsit la probleme. Oferă exemple în care abordarea ta inovatoare a adus rezultate pozitive în cariera ta și în business.

5. Demonstrează că ai abilitatea de a te adapta

56% dintre lideri văd, de asemenea, o legătură între curiozitate și adaptabilitate. Când te confrunți cu situații noi și cu ambiguități, curiozitatea te poate ajuta să le depășești. Punând întrebări și descoperind noi abordări, te reinventezi atunci când lucrurile se schimbă. La interviu vorbește despre modul în care curiozitatea te-a inspirat să faci schimbări și să te adaptezi pentru a evolua în carieră.

6. Povestește despre pasiunile tale

Cercetările psihologice sugerează că interesele și hobby-urile noastre sunt un indicator puternic al curiozității noastre și, în plus, că avem mai multe șanse să dezvoltăm abilități utile atunci când suntem curioși de ceva.

Dacă interesele tale sau hobby-urile din timpul liber au legătură cu jobul la care ai aplicat sau te ajută să dezvolți abilități necesare pentru acest nou rol, nu ezita să vorbești despre ele și să faci conexiuni între activități. În plus, oferi recrutorului ocazia de a te cunoaște mai bine și de a relaționa mai bine cu tine.

7. Inspiră-te din comportamentul celor mai curioși oameni

Ascultă fără a judeca. Oamenii curioși se concentrează pe explorarea opțiunilor mai mult decât pe rezultatele colegilor lor.

Sunt deschiși față de opiniile altora, în loc să susțină că au dreptate. Preocuparea lor este să rezolve probleme.

Sunt empatici și această calitate le permite să se conecteze cu specialiști din domeniile care îi interesează. Astfel află noi idei pe care le pot pune în practică în activitatea lor.

Evită să facă multitasking. Ei sunt concentrați pe momentul prezent, astfel arată interes și curiozitate pe un anumit subiect.

Își fac timp pentru a fi curioși în mod intenționat. Își iau câteva ore pe săptămână pentru a se gândi, pentru a face planuri și a-și stabili obiective.

Video recomandate
Hello Chef sezonul 6, 30 septembrie 2023. Roxana Blenche, Cornelia și Lupu Rednic au preparat lapte de bou
Hello Chef sezonul 6, 30 septembrie 2023. Roxana Blenche, Cornelia și Lupu Rednic au preparat lapte de bou Sambata, 30.09.2023, 15:07
Parteneri Culori de păr la modă în toamna anului 2023. Specialiștii în beauty spun că se poartă nuanțele naturale Culori de păr la modă în toamna anului 2023. Specialiștii în beauty spun că se poartă nuanțele naturale Catine.ro Fiul actriței Barbara Mori a mărturisit care este boala de care suferă și cum a reușit mama sa celebră să îl ajute. “Am început să plâng” Fiul actriței Barbara Mori a mărturisit care este boala de care suferă și cum a reușit mama sa celebră să îl ajute. “Am început să plâng” Happy Channel „Umbrărescu face parte din grupul celor îngrășați de Năstase și ajunși în frapiera lui Băsescu” „Umbrărescu face parte din grupul celor îngrășați de Năstase și ajunși în frapiera lui Băsescu” Libertatea.ro Patron exasperat de angajații care pleacă fără preaviz, de pe o zi pe alta, deși au carte de muncă. "Eu am găsit soluția. Angajați oameni 45+" Patron exasperat de angajații care pleacă fără preaviz, de pe o zi pe alta, deși au carte de muncă. "Eu am găsit soluția. Angajați oameni 45+" Ziare.com Milionarii care au avut doar 12 invitaţi la nuntă. Mireasa, mai tânără cu 14 ani decât mirele, a dezvăluit motivul Milionarii care au avut doar 12 invitaţi la nuntă. Mireasa, mai tânără cu 14 ani decât mirele, a dezvăluit motivul AntenaSport Mesajul cu care Adelina Pestrițu și-a surprins fanii. Ce a dezvăluit vedeta: „Perfecțiunea închipuită…” Mesajul cu care Adelina Pestrițu și-a surprins fanii. Ce a dezvăluit vedeta: „Perfecțiunea închipuită…” Elle S-a stabilit cauza morții artistei Dj Lalla. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie S-a stabilit cauza morții artistei Dj Lalla. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie Spynews.ro Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț BZI Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Sufleu de vanilie. Un desert delicios din bucătăria franțuzească Sufleu de vanilie. Un desert delicios din bucătăria franțuzească HelloTaste.ro Cea mai mare greșeală pe care o facem atunci când avem o durere: "Parcă apetitul de a cumpăra medicamente dispare!" Cea mai mare greșeală pe care o facem atunci când avem o durere: "Parcă apetitul de a cumpăra medicamente dispare!" Antena3.ro În cât timp va ajunge un robot să îți facă treburile prin casă. Viitorul SF e mai apropiat decât cred mulți În cât timp va ajunge un robot să îți facă treburile prin casă. Viitorul SF e mai apropiat decât cred mulți useit Horoscopul zilei de 1 octombrie 2023. Racii se simt puternici. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 1 octombrie 2023. Racii se simt puternici. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Ultimele weekend-uri cu străzi deschise: festivalul „înghite” o nouă stradă din Rahova Ultimele weekend-uri cu străzi deschise: festivalul „înghite” o nouă stradă din Rahova Wall-Street De la sfârșit la un nou început – relația de cuplu De la sfârșit la un nou început – relația de cuplu Kudika Se mai poate mânca ceapa încolţită? Sfatul specialiştilor, când devine periculoasă Se mai poate mânca ceapa încolţită? Sfatul specialiştilor, când devine periculoasă Playtech Din ce cauză a murit DJ Lalla. Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul artistei Laura Roșca Din ce cauză a murit DJ Lalla. Procurorii au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul artistei Laura Roșca Redactia.ro Primele imagini surprinse înainte de tragedia din 2 Mai. Vlad Pascu i-a omorât pe tineri în timp ce mergeau pe trotuar Primele imagini surprinse înainte de tragedia din 2 Mai. Vlad Pascu i-a omorât pe tineri în timp ce mergeau pe trotuar Observator Cât de util este mărarul pentru mărirea sânilor și cât slăbești dacă renunți la fumat. Mituri despre frumusețe Cât de util este mărarul pentru mărirea sânilor și cât slăbești dacă renunți la fumat. Mituri despre frumusețe MediCOOL Sandvici cu ou poșat și prosciutto Sandvici cu ou poșat și prosciutto HelloTaste FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” ProSport Boala secretă de care suferă Putin. Mișcarea piciorului l-a dat de gol Boala secretă de care suferă Putin. Mișcarea piciorului l-a dat de gol Gandul Ea este amanta lui Călin Donca. Beatrice locuiește alături de milionar și soția lui! Relația ciudată dintre cei trei Ea este amanta lui Călin Donca. Beatrice locuiește alături de milionar și soția lui! Relația ciudată dintre cei trei CanCan Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele  Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele  DeParinti Lidia Buble a renunțat la părul șaten. Cum arată artista acum, după o schimbare de look spectaculoasă Lidia Buble a renunțat la părul șaten. Cum arată artista acum, după o schimbare de look spectaculoasă ZUTV De ce casc oamenii. Experții au aflat în sfârșit de unde provine acest obicei De ce casc oamenii. Experții au aflat în sfârșit de unde provine acest obicei UseIT Spanacul congelat este mai bun decât cel proaspăt. Iată ce spun specialiștii Spanacul congelat este mai bun decât cel proaspăt. Iată ce spun specialiștii Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video iUmor sezonul 15, 30 septembrie 2023. Măicuța Cosmică l-a scos din minți pe Natanticu: Traduc mesaje transmise de arhangheli! iUmor sezonul 15, 30 septembrie 2023. Măicuța Cosmică l-a scos din minți pe Natanticu: Traduc mesaje transmise de arhangheli! Sambata, 30.09.2023, 23:22
x