Antena Căutare

Patriciu: "Nu ma intereseaza Fondul Proprietatea"

Omul de afaceri Dinu Patriciu, cel mai bogat roman, cu o avere estimata de Forbes la 2,2 miliarde de dolari, spune ca nu a cumparat actiuni la Fondul Proprietatea (FP, cea mai importanta listare din istoria Bursei de la Bucuresti si “vedeta” pietei bursiere locala, si nici nu intentioneaza sa cumpere, in conditiile in care acesta sufera de instabilitate in ceea ce priveste portofoliul, iar statul inca detine o pozitie de control in actionariatul Fondului.


Intrebat daca grupul Franklin Templeton, care a preluat administrarea FP anul trecut, poate face o treaba buna in ceea ce priveste administrarea fondului, avand in vedere pozitia pe care o detine statul, Patriciu a raspuns ca "intr-o economie normala, da".

In economia actuala insa, a adaugat omul de afaceri, este mai greu de spus, pentru ca "totul depinde de masuri politice fara fundament economic".

Listarea Fondului Proprietatea in acest an a fost considerata un eveniment de referinta pentru piata financiara romaneasca, brokerii si bancherii spunand ca a reusit sa repuna Romania pe harta marilor investitori straini. Venirea la Bursa a fondului a fost asteptata inclusiv de unii politicieni, precum Calin Popescu Tariceanu, Verestoy Attila, ambii considerati ca facand parte din cercul de apropiati ai lui Dinu Patriciu, sau Ionut Popescu, care cumparasera actiuni de pe piata "gri".

Dupa listarea, actiunile FP au devenit cele mai tranzactionate titluri de la Bursa din Bucuresti (BVB), dar pretul acestora a dezamagit investitorii, ramanand inca la mare distanta de valoarea nominala de 1 leu/actiune, la care fostii proprietari deposedati de regimul comunist au primit despagubirile.

Articolul continuă după reclamă

Principala provocare a administratorului Fondului este cresterea valorii portofoliului, in conditiile in care acesta a avut déjà o serie de conflicte cu statul roman, toate plecate de la unele masuri pe care guvernul roman le-a luat sau a vrut sa le ia referitor la companiile unde inca mai detine controlul. Astfel,Templeton a criticat puternic decizia statului roman de a obliga Romgaz sa faca o donatie de 400 milioane de lei la bugetul de stat si s-a opus infiintarii celor doi campioni energetici nationali, Electra si Hidroenergetica.

Oficialii Franklin Templeton au declarat ca ar vrea ca toate companiile din portofoliul FP sa fie listate, mentionand insa totodata ca este "inspaimantator" daca se gandesc cat timp i-a luat statului sa aduca Fondul pe Bursa.

Fondul Proprietatea a fost constituit in decembrie 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate, in mod abuziv, de regimul comunist. In portofoliul sau se afla actiuni la cele mai importante companii energetice din Romania, Fondul controland cate 20% din Petrom si Hidroelectrica, 15% din Romgaz si Transgaz si 10% din Nuclearelectrica, alaturi de o serie de alte participatii. Activele Fondului se ridicau la 4 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, in timp ce valoarea pe Bursa a acestuia este de 1,87 miliarde de euro.

"Bursa romaneasca este slaba, dar situatia s-ar putea schimba odata cu preluarea altor burse din regiune"

Dinu Patriciu considera ca bursa romaneasca este "slaba" acum, dar situatia s-ar putea schimba daca se vor concretiza planurile privind preluarea de catre BVB a unor burse din regiune.

"Orice fel de consolidare in domeniul pietelor financiare este de dorit, deoarece, Bursa de la Bucuresti, desi slaba acum, ar putea fi principalul jucator din regiune", a spus Patriciu.

De numele lui Patriciu este legat si unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Bursei de la Bucuresti, izbucnit in 2004 dupa transferul Rompetrol Rafinare (RCC), perla grupului Rompetrol, de pe RASDAQ pe piata principal a BVB, care i-a adus si un dosar penal si acuzatii, printre altele, de manipulare a pietei de capital.

Ulterior, omul de afaceri a vandut in doua etape, 2007 si 2009, grupul Rompetrol, pe care il controla prin intermediul companiei Rompetrol Holding din Elvetia, catre kazahii de la Kaz Munai Gaz. In prima tranzactie, cand a fost vandut pachetul majoritar, valoarea afacerii nu a fost facuta publica, insa estimarile indica aproximativ 1,6 miliarde de dolari, din care partea lui Dinu Patriciu ar fi fost de 1,3 mld. Dolari, restul revenindu-i asociatului sau american Phil Stephenson. Vanzarea grupului Rompetrol este una dintre cele mai mari tranzactii derulate pe piata romaneasca.

Ulterior, Patriciu a investit o mare parte din banii incasati de pe urma vanzarii Rompetrol in afaceri din imobiliare, media (unde detine trustul de presa Adevarul Holding), bancar (a cumparat Liberty Bank din Georgia in 2009), retail (in care este activ prin intermediul retelelor de comert Mic.ro si Mac.ro - fostul Minimax), detinand si alte participatii in tara si strainatate.

sursa:Antena3

foto:Intact Images

Comisia Europeana se ia de "regii asfaltului"... Patriciu: "Daca vrem crestere de 8% pe an, trebuie sa privatizam rapid ce avem la stat si sa reducem birocratia&quo...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x