Alte prioritati pentru Romania, ar fi, in viziunea economistului canadian, impozitarea progresiva a veniturilor, scaderea TVA, cresterea impozitarii afacerilor cu profituri excesive.
Astfel de masuri a luat Ungaria, a impus taxe bancilor si domeniilor energetic si telecom. SI Romania a tot analizat implementarea unei taxe de tip "Robin Hood", pentru companiile energetice ale caror profituri cresc din cauza cresterii preturilor pe bursele mondiale. Aceasta ar fi urmat sa loveasca in principal Petrom, E.ON si GdF SUEZ, care detin distributiile de gaze naturale din Romania.
Allaire mai spune ca Romania ar trebui sa devina un centru european de excelenta pentru agricultura organica si durabila, sa transforme sistemul public de pensii in fonduri de pensii finantate public, sa investeasca in infrastructura de turism, educatie si sanatate.
Aici Ungaria a facut invers, si a nationalizat fondurile de pensii realizate din contributiile obligatorii, in valoare de 5,5 miliarde de euro. Masura taxarii bancilor a fost dezbatuta in spatiul public insa in ultima vreme a intrat intr-un con de umbra. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu sustine o astfel de masura pe motiv ca s-ar scumpi creditele. Senatorii au respins recent un proiect de lege in acest sens. Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Ungariei iar Franta si Spania pot primi si ele amenzi drastice pentru masuri similare. Analistul Ilie Serbanescu, fost ministru al Reformei, sustine o astfel de taxa pe motiv ca bancile straine au contribuit la destabilizarea Romaniei prin investitii imense in bula imobiliara.
Ce vrea sa vanda statul roman
● Petrom 9,84%
● Transelectrica 15%
● Transgaz 15%
● Romgaz 15%
● Hidroelectrica 10-15%
● Nuclearelectrica 10-15%
● CFR Marfa 20%
● Tarom 10-20%
● Romtelecom 46%
● Oltchim 54,8%
● Cuprumin 100%
Romania versus Ungaria
● Crestere economica 2010 -1,2% 1,7%
● Crestere economica Q1 2011 0,6% 2,4%
● Inflatie 8% 4,4%
● Somaj 5,9% 12,6%
Citeste articolul complet pe Jurnalul