Chiar daca in prima jumatate de an investitorii s-au dovedit activi pe piata, asertiunea este data ca valabila de catre agentii imobiliari doar in cazul pietelor care in anii de boom imobiliar au inregistrat cel mai mare ritm de tranzactii, adica Bucuresti si marile orase (Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Iasi).
In provincie, unde cu exceptia zonelor de intres turistic sau de afaceri, au lipsit investitiile sau dezvoltarile cu scop speculativ, situatia este in prezent mai mult decat dezastruoasa. Acest fapt este certificat atat de numarul mare de executari silite realizate, cat si de evolutia preturilor de tranzactionare.
Astfel, spre exemplu, analizand comparativ datele privind evolutia pretului in ultimele 12 luni, vom observa ca pietele care au suferit cea mai mare depreciere de preturi sunt acelea care in mod obisnuit se aflau la marginea interesului investitorilor.
Altfel spus, ce era mai ieftin s-a ieftinit si mai tare, in timp ce pietele scumpe s-au depreciat cu valori mai mici.
Trebuie mentionat ca datele sunt valabile numai in cazul terenurilor aflate la periferia oraselor, avand perspectiva imediata de dezvoltare urbana.
Primele cinci orase in topul scaderilor de preturi sunt Iasi, Oradea, Craiova, Bistrita si Resita, orase care, de altfel, se afla in coada clasamentului celor mai scumpe zone din Romania.
Tot articolul, in Financiarul
Programul „Rabla”, prelungit pana la sfarsitul lunii ianuarie... Petromidia ramane sub sechestru, kazahii au pierdut in instanta...