Antena Căutare

Una din cauzele crizei alimentare: fermierii prefera rapita in loc de cereale

3,5 milioane de hectare de teren arabil sunt nelucrate. Reprezentantii patronatelor spun ca, in scurt timp, mancarea ar putea deveni un lux.

Romania se confrunta cu o crestere accelerata a preturilor la alimente. Prin faptul ca importam 70% din alimente, tara noastra a devenit dependenta de cresterea preturilor la nivel mondial, sustin membrii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) si reprezentantii Agrostar.

Criza alimentara a inceput deja la nivel global, in conditiile in care a fost suficient doar un an slab la productia de grau in China pentru ca pretul sa creasca cu 91%. In acelasi timp, pretul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahar si soia cu 33%", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele ACPR.

Potrivit patronilor romani, va exista o criza alimentara pentru ca in Romania sunt 3,5 milioane de hectare de teren agricol nelu­cra­te, subventiile din domeniu aproape au dispa­rut si nu a fost pusa la punct o strategie comuna de dezvoltare a agriculturii. „Princi­pala cauza pentru care criza alimentara ne va lovi este ca la ora actuala importam 70% din alimentele consu­mate", explica reprezentantul ACPR.

Biodieselul, vinovat

Potrivit unor studii la nivel mondial, unul dintre principalele motive ale cresterii preturilor produselor agricole este ca acestea devin tot mai rare.

Articolul continuă după reclamă

Acum marii producatori prefera sa cultive rapita pentru producerea de biodiesel, renuntand chiar la recoltele traditionale. Si asta in conditiile in care, anul trecut, si Rusia si Statele Unite si alte multe tari au avut productii proaste de cereale", ne-a declarat Stefan Niculae, presedintele Agrostar. In privinta importurilor de alimente, Niculae considera ca intr-adevar industria alimentara romaneasca a devenit dependenta de impor­turi.

In acest moment avem deficite mari si importam 70% din carnea de porc, 80% din cea de vita, legume si fructe 90% pe timp de iarna si pana la 40% pe timp de vara si am ajuns sa importam chiar si lapte in proportie de 30%", explica presedintele Agrostar.

Solutia: scaderea TVA si cresterea valorii tichetului de masa

Potrivit unui studiu recent al Bancii Centrale Europene, Romania ocupa locul 20 in lume din punctul de vedere al volatilitatii pietei alimentare. Potrivit studiului BCE, mancarea ar putea deveni, in viitorul apro­piat, un lux pentru multi conationali.

De aceea, pentru a evita o criza alimentara majo­ra, ACPR propune cresterea valorii tichetelor de masa de la 9 la 12 lei, acordarea acestora si buge­tarilor, dar si scaderea TVA la 5% la produsele agri­cole.

Tot articolul, in Financiarul

Asia are mai multi milionari decat Europa. Averea totala inregistrata: 10.800 de miliarde dolari... Populatia incepe sa renunte la depozitele bancare. A cumparat titluri de stat in valoare de 1,3 mld. lei...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x