Antena Căutare

11 septembrie 2001 - Ziua care a schimbat lumea

Atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost o serie de atacuri sinucigase coordonate de Al-Qaeda impotriva Statelor Unite. In dimineata acelei zile, 19 teroristi Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroristii au preluat controlul avioanelor, prabusind doua dintre ele in "Turnurile Gemene" ale World Trade Center din New York, omorand toate persoanele de la bord si sutele oameni care lucrau in cladiri. Ambele turnuri s-au prabusit in decurs de doua ore, distrugand si avariind si alte cladiri din jur. Teroristii au prabusit al treilea avion in cladirea Pentagon-ului din Arlington, Virginia, langa Washington, D.C. Iar cel de-al patrulea, pe o campie de langa Shanksville, in zona rurala a statului Pennsylvania, dupa ce unii dintre pasageri si membrii echipajului au incercat sa recastige controlul aparatului, pe care teroristii il indreptasera spre Washington, D.C. Nu au existat supravietuitori ai zborurilor.

UPDATE 15:45 - Presedintele Barack Obama a tinut un discurs in care a citat dintr-un psalm care se regaseste in Biblie dar si in Coran. "Dumnezeu este refugiul nostru si puterea noastra in momentele dificile. De aceea, nu ne va fi teama. Chiar daca pamantul va fi scos iar muntii vor fi mutati in adancul marilor".

UPDATE 15:40 - Primarul din New York, Michael Bloomberg, a deschis ceremonia de la Ground Zero.

UPDATE 15:00 - Presedintele Barack Obama si sotia acestuia au sosit la Ground Zero. Fostul presedinte american, George W. Bush este si el alaturi de sotie la Ground Zero. Acesta este primul moment cand Obama si Bush sunt impreuna la Ground Zero.

In total, in urma atacurilor au murit 2.978 de oameni, inclusiv teroristii. Majoritatea covarsitoare a mortilor au fost civili, inclusiv cetateni din 90 de tari. In plus, moartea de cancer pulmonar a cel putin a unei persoane a fost considerata de un medic legist a fi cauzata de expunerea la praful ridicat in urma prabusirii World Trade Center.

Statele Unite au raspuns la aceste atacuri lansand un „Razboi impotriva terorismului", invadand Afganistanul pentru a inlatura de la putere regimul dictatorial al talibanilor, care adapostea teroristi al-Qaeda, si adoptand legea USA PATRIOT Act.

Multe alte tari si-au intarit si ele legislatia antiterorista si au extins puterile fortelor de aplicare a legii. Unele burse americane de actiuni au ramas inchise in toata saptamana atacurilor, si au anuntat pierderi enorme dupa redeschidere, mai ales in industriile transporturilor aeriene si de asigurari. Distrugerea spatiilor de birouri in valoare de miliarde de dolari a cauzat pagube serioase economiei districtului Lower Manhattan.


Filmul atacurilor

In dimineata zilei de 11 septembrie 2001, nouasprezece teroristi au deturnat patru avioane comerciale care se deplasau catre San Francisco si Los Angeles de la Boston, Newark, si Washington, D.C. (Aeroportul International Dulles Washington).

La 8:46 a.m., zborul American Airlines numarul 11 s-a prabusit in Turnul de Nord al World Trade Center, urmat de zborul United Airlines numarul 175 care a lovit Turnul de Sud la ora 9:03 a.m.



Un alt grup de teroristi a condus zborul American Airlines numarul 77 in Pentagon la ora 9:37 a.m. Un al patrulea zbor, zborul United Airlines numarul 93, a carui tinta finala se presupune a fi fost fie Capitoliul Statelor Unite fie Casa Alba, s-a prabusit langa localitatea Shanksville, Pennsylvania la 10:03 a.m, dupa ce pasagerii de la bord au intrat in lupta cu teroristii.



In timpul deturnarii avioanelor, teroristii au folosit armele pentru a injunghia si/sau ucide pilotii de avion, stewarzi si pasageri.

De la pasageri care au telefonat din avioane, s-a aflat ca s-au folosit cutite pentru a injunghia stewarzi si, in cel putin un caz, un pasager, in timpul a doua dintre deturnari. Unii pasageri au putut sa dea telefoane folosind serviciul aerian de radiotelefonie si unele telefoane mobile, si au dat detalii, inclusiv ca mai multi teroristi erau in fiecare avion, ca s-au utilizat gaze lacrimogene, si ca unii oameni de la bord au fost injunghiati.

Comisia 9/11 a stabilit ca doi dintre teroristi cumparasera unelte multifunctionale de mana Leatherman. Un steward din zborul 11, un pasager din zborul 175 si pasageri din zborul 93 au spus ca teroristii au bombe, dar unul dintre pasageri a spus ca el credea ca sunt false. Nu s-au gasit urme de explozivi la locul prabusirii, iar Comisia 9/11 a concluzionat ca cel mai probabil bombele erau false.

In zborul 93 United Airlines, cutiile negre au aratat ca echipajul si pasagerii au incercat sa preia controlul avionului de la teroristi dupa ce au aflat prin telefon ca alte avioane deturnate similar se prabusisera in cladiri in aceeasi dimineata. Conform stenogramei discutiilor din zborul 93, unul dintre teroristi a ordonat ca avionul sa fie intors dupa ce a devenit clar ca aveau sa piarda controlul avionului in fata pasagerilor.

La scurt timp dupa aceea, avionul s-a prabusit pe un camp de langa satul Shanksville din orasul Stonycreek, comitatul Somerset, Pennsylvania, la 10:03:11 a.m. ora locala (14:03:11 UTC). Khalid Sheikh Mohammed, organizatorul atacurilor, a declarat intr-un interviu din 2002 acordat lui Yosri Fouda, un jurnalist de la al Jazeera, ca tinta zborului 93 era Capitoliul Statelor Unite, care primise numele de cod „Facultatea de Drept".

Trei cladiri din Complexul World Trade Center s-au prabusit in urma avariilor structurale suferite in ziua atacurilor. Turnul de sud (WTC 2) s-a prabusit aproximativ la ora 9:59 a.m., dupa ce a ars timp de 56 de minute intr-un incendiu cauzat de impactul cu avionul ce efectua zborul United Airlines 175. Turnul de nord (WTC 1) s-a prabusit la ora 10:28 a.m., dupa ce a ars timp de aproximativ 102 minute. La prabusirea turnului de nord, resturile cladirii au avariat grav cladirea WTC 7. Integritatea sa structurala a fost compromisa si mai mult de incendii, si cladirea s-a prabusit mai tarziu in acea zi, la ora 5:20 p.m.

Atacurile au creat confuzie pe scara larga printre organizatiile de presa si printre controlorii de trafic aerian din toate Statele Unite. Tot traficul aerian international civil a fost oprit si nu s-a mai permis aterizarea pe pamant american timp de trei zile. Avioanele deja in zbor au fost fie intoarse din drum, fie redirectionate spre aeroporturi din Canada sau din Mexic. Sursele media au transmis stiri neconfirmate si adesea contradictorii pe parcursul zilei. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de zvonuri a fost acela ca o masina-capcana fusese detonata la sediul Departamentului de Stat al SUA din Washington, D.C.

La scurt timp dupa prima relatare a prabusirii de la Pentagon, CNN si alte institutii media au relatat un incendiu izbucnit la Washington Mall. O alta relatare care a ajuns pe liniile AP era cea ca un avion Delta Air Lines-zborul 1989-fusese deturnat. Aceasta relatare s-a dovedit si ea a fi falsa; se crezuse pentru scurt timp ca avionul ar fi prezentat riscul de a fi deturnat, dar a raspuns la apelul controlorilor si a aterizat in siguranta in Cleveland, Ohio.

Alte distrugeri


Pe langa Turnurile Gemene de cate 110 etaje din World Trade Center, numeroase alte cladiri din zona World Trade Center au fost distruse sau grav avariate, inclusiv World Trade Center 7, World Trade Center 6, World Trade Center 5, World Trade Center 4, Marriott World Trade Center (WTC 3), si complexul World Financial Center si biserica ortodoxa greaca Sfantul Nicolae.

Cladirea Deutsche Bank de vis-a-vis de complexul World Trade Center peste strada Liberty a fost demolata ulterior din cauza conditiilor toxice din interiorul turnului de birouri. Sala Fiterman a Colegiului Comunitar Manhattan de la West Broadway nr. 30 urmeaza si ea sa fie demolata din cauza avariilor. Alte cladiri invecinate, printre care West Street nr. 90 si cladirea Verizon au suferit avarii majore, dar au fost restaurate.

Cladirile World Financial Center, One Liberty Plaza, Millenium Hilton, si Church Street nr. 90 au suferit avarii moderate. Echipamentul de comunicatii de pe Turnul de Nord inclusiv antemele radio si de televiziune au fost distruse, dar statiile media au rerutat rapid semnalele si au reluat emisia. In comitatul Arlington, o parte din Pentagon a fost grav avariata de incendiu si o sectiune a cladirii s-a prabusit.

sursa:ro.wikipedia.org

Inceputul sfarsitului "Seicului terorii", Osama bin Laden... VIDEO! Cum va arata noul World Trade Center...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x