Antena Căutare

2016, anul în care terorismul a speriat un întreg continent. Europa, ținta unor atacuri fără precedent!

Ne apropiem de sfârșitul lui 2016, un an în care Europa a fost măcinat de atacuri teroriste înfiorătoare în urma cărora sute de oameni și-au pierdut viața

Ne apropiem de sfârșitul lui 2016, un an în care Europa a fost măcinat de atacuri teroriste înfiorătoare în urma cărora sute de oameni și-au pierdut viața.

Tragediile au început în luna ianuarie și au continuat până în decembrie, ultimele două evenimente consumându-se cu doar câteva zile înainte de o sărbătoare religioasă majoră pentru creștinii de pe bătrânul continent.

19 decembrie - Germania: Autorităţile germane au anunţat luni seară că nouă persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 50 au fost rănite după ce un camion a intrat în mulţimea adunată la târgul de Crăciun Breitscheidplatz din Berlin. Autorul atacului din Piaţa de Crăciun din Berlin a fost arestat, a anunţat poliţia germană. Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat pe Twitter atacul

22 iulie - Germania: Un atac armat care a avut loc la Munchen, Germania, s-a soldat cu moartea a cel puțin nouă persoane și cu rănirea altor 21 de persoane, dintre care trei în stare foarte gravă. Autorul atacului a fost un germano-iranian de 18 ani, din Munchen. Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă. Autorul atacului s-a sinucis.

14 iulie 2016 — Franța: Un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la orele 22.30 (23.30, ora României), înregistrându-se peste 80 de morți și sute de răniți. Șoferul camionului era cunoscut poliției pentru fapte de violență și utilizare de arme și dispunea de un pistol de calibru mic, precum și de câteva grenade și arme de război false. Președintele francez și-a anulat vizita pe care o efectua la Avignon, în sudul țării, pentru a se întoarce precipitat la Paris, pentru a prezida celula de criză. De asemenea, și-a anunțat decizia de a apela la rezerviști pentru a asigura protecția teritoriului. Președintele francez, François Hollande, a anunțat prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie și a dat asigurări că țara sa își va "întări" "acțiunea în Irak și Siria", potrivit AFP. Decretată de șeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie la Paris, regimul de excepție al stării de urgență a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie și mai. Ultima prelungire, la 19 mai, a fost de două luni, față de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO2016 și a Turului Franței la ciclism.

28 iunie 2016 — Turcia: Trei atacatori sinucigași au atacat zona de sosiri a aeroportului internațional Atatürk din Istanbul, Turcia. 44 de persoane au murit și alte 239 au fost rănite. La scurt timp după atac, al cărui autor este bănuit a fi organizația jihadistă Stat Islamic (SI), sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate. Autoritățile turce au decretat zi de doliu național.

7 iunie 2016 — Turcia: Unsprezece persoane — șapte polițiști și patru civili — au fost ucise și 36 rănite în atentatul cu bombă care a avut loc în cartierul istoric și foarte populat Vezneciler din Istanbul. Atentatul, comis cu vehicul-capcană, a vizat un autobuz al poliției, la o oră de vârf în cursul dimineții. Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul.

22 martie 2016 — Belgia: 35 persoane au murit și 340 au fost rănite în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, în Belgia, pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Malbeek aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene. Treizeci și una de persoane și-au pierdut viața în exploziile de la aeroportul internațional Zaventem și din stația de metrou Maelbeek, iar patru au decedat la spital în urma rănilor suferite. În atentate au fost răniți și patru cetățeni români între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Statul Islamic. Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul și principalele gări feroviare din oraș au fost închise și măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autoritățile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunțat trei zile de doliu național. Aceste atentate s-au produs după arestarea, la 18 martie 2016, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015 de la Paris.

19 martie 2016 — Turcia: Un atac sinucigaș s-a produs în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin patru persoane între care trei israelieni și un iranian și rănirea altor 36. Atacul a fost comis pe artera pietonală și comercială Istiklal, din apropierea Pieței Taksim, care este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane.

13 martie 2016 — Turcia: Un atentat cu o mașină-capcană propulsată într-un autobuz municipal într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine și un important nod al transportului în comun din capitala turcă, Ankara, s-a soldat cu 37 de morți și peste 125 de răniți.

3 martie 2016 — Turcia: Un atac a fost comis în cartierul Bayrampașa, Istanbul, soldat cu 29 de morți, contra unui autobuz al poliției, autoarele fiind două femei care au fost lichidate de forțele de intervenție speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicală de stânga Frontul Partidului Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).

17 februarie 2016 — Turcia: Un atac terorist cu mașină-capcană a avut loc în Turcia, soldat cu 28 de morți și 61 de răniți. Deflagrația s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieței centrale Kizilay.

12 ianuarie 2016 — Turcia: Un atac a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morți și 15 răniți. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită ce fusese în Siria și s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul.

Surse: Agerpres, News.ro.

ATENTAT ÎN GERMANIA. Statul Islamic a revendicat atacul de la Berlin. Martori: ”Camionul rula cu 70 km/h. Nu a frânat!”... Atentat în GERMANIA: Un camion a intrat în mulțime la târgul de Crăciun din Berlin. 12 morți, cel puțin 50 de răniți. At...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x