Antena Căutare

33 de ani de la Cutremurul din 1985 și 1 an de la Cutremurul din 2017 din Mexic

Mii de oameni și-au pierdut viața în urma cutremurului din 1985 care a avut o intensitate ridicată, măsurând o magnitudine de 8,1 pe scara Richter. Mâine, 19 septembrie, se comemorează 33 de ani de la această dramă.

33 de ani de la Cutremurul din 1985 și 1 an de la Cutremurul din 2017 din Mexic Galerie
Cutremur 1985 Mexic | dailystar.co.uk

Ziua de 19 septembrie 1985 a devastat viețile a mii de oameni în Mexic. Un cutremur cu magnitudinea de 8,1 pe scara Richter a avut loc la ora 7:19 ora locală. Cutremurul este cunoscut ca fiind cel mai grav din istoria Americilor. Acest dezastru natural a provocat 10.000 de victime și zeci de mii de răniți.

Cutremurul din 1985

AFP indică faptul că Mexicul se află în zona de întâlnire dintre cinci plăci tectonice. Acolo se înregistrează o activitate seismică puternică. Epicentrul cutremurului a fost la 350 km în largul coastei mexicane a Pacificului, chiar în zona de subducție a plăcii Cocos. Pagubele au fost de ordinul miliardelor de pesos. Locuitorii acestui oraș încă își amintesc tragedia, comemorând mâine, 19 septembrie, 33 de ani de la acest dezastru.

Gravul cutremur s-a simțit până în capitala țării. Bilanțul publicat atunci de Guvernul mexican a contabilizat decesele repartizate în câteva state învecinate cu capitala Ciudad de Mexico. Ciudad de Mexico a fost grav avariat în urma acestui cutremur în care 20 de milioane de locuitori au fost puși în pericol, declanșând panică și țipete în rândul acestora.

Cauze politice

Cutremurul nu doar că a afectat o țară întreagă, dar a avut consecințe grave asupra evenimentelor ce aveau să se întâmple. Cu toate acestea, Campionatul Mondial a avut loc și Maradona și-a demonstrat abilitățile. Turneul inedit de fotbal a bucurat milioane de fani.

În același timp, țara se confrunta cu o puternică criză economică ce începuse în 1982, sub conducerea lui Miguel de la Madrid Hurtado. Acesta propusese un nou program de reorganizare economică prin care să poată combate inflația, să protejeze forța de muncă și să pună bazele unei dezvoltări eficiente și susținute.

Urmările cutremurului

Acest cutremur a provocat multe alte dezastre, cum ar fi explozii și prăbușiri de clădiri. Mulți locuitori au rămas prinși între dărâmături, păstrându-și speranța la viață. Mulți dintre cei care au supraviețuit nu au reușit niciodată să își mai revină din acel șoc. Spaima lor a fost amplificată atunci când în 2017 Mexic a fost zguduit de un alt cutremur grav. Astfel unii dintre ei continuă să trăiască în tabere de refugiați de teamă ca o nenorocire asemănătoare să nu se abată asupra lor.

Cutremurul din 2017

Cutremurul de magnitudine 7,1 pe scara Richter a dus la moartea a 149 de persoane, inclusiv 21 de copii. În urma seismului, o școală s-a prăbușit în statutul Mexic. Bilanțul indica 25 de morți dintre care 21 erau copii.

Seismul a fost atât de puternic încât a agitat întreaga populație de 20 milioane de locuitori. Cu toții alergau speriați, țipând și încercând să își găsească apropiații, povestesc martorii. Multe cladiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, prinzând victime printre dărâmături.

Mâine, 19 septembrie, și poimâine, 20 septembrie, supraviețuitorii cutremurului din 1985 respectiv cel din 2017 comemorează această zi, mulțumindu-le salvatorilor lor.

Sursă foto: dailystar.co.uk, expoknews.com

Gestul revoltător făcut de președintele Venezuelei în plină criză economică: “Ceri un împrumut Chinei pentru că n-ai ban... PANICĂ la metroul din Madrid! A fost ALERTĂ cu BOMBĂ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x