A demisionat ultimul prieten al lui Ceauşescu, cel care l-a plâns în 1989! Robert Mugabe a renunţat "la putere" după 37 de ani. Imagini cu cei doi dictatori!

 
+3 click pentru
galerie

Președintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, și-a dat marți demisia, formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare, informează agențiile internaționale de presă.

'Eu, Robert Mugabe, transmit formal demisia din funcția de președinte al Republicii Zimbabwe, cu efect imediat', a citit din documentul primit președintele Adunării Naționale, Jacob Mudenda, în aplauzele parlamentarilor care dezbăteau cererea de impeachment pentru Mugabe.

'Am luat în mod voluntar decizia de a demisiona. Aceasta a fost motivată de dorința mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, pașnic și fără violență', explică în demisie Mugabe, în vârstă de 93 de ani.

Erou al independenței statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reușind să rămână președinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care țara să trece de mulți ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunțul demisiei sale a fost primit marți cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reținut la domiciliu, iar duminică el și soția sa, Grace, au fost excluși din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formațiuni și un ultimatum să demisioneze până luni din funcția de președinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.

Funcția de președinte al Zanu-PF a fost preluată duminică de fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care fusese destituit anterior în cursul lunii noiembrie și a fugit din țară, după un conflict cu Grace Mugabe, măsură care a determinat acțiunea armatei de preluare a puterii.

În discursul prin care a anunțat demisia lui Mugabe, președintele parlamentului a promis că va fi instalat rapid un președinte interimar.

PRIETENIA DINTRE MUGABE ŞI CEAUŞESCU: VALORI ŞI PERCEPŢII COMUNE

 

Rober Mugabe a fost unul dintre prietenii buni ai liderului comunist Nicolae Ceaușescu, iar în ultimii ani a fost comparat adesea cu dictatorul român. Un portret realizat de o publicație franceză îl numea pe Mugabe un Ceaușescu african. 

Nicolae Ceaușescu și Mugabe s-au întâlnit în anul 1979 atunci când Ceaușescu a fost primit la Harare de Mugabe, care în vremea aceea deținea funcția de premier. La rândul său, Mugabe a fost primit în România cu urale. Sute de șoimi ai patriei și pionieri îl așteptau așezați în coloană, în zona parcului Herăstrău.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe