Antena Căutare

Academia de Stiinte a Republicii Moldova: "Pe 28 iunie 1940 a inceput ocupatia sovietica"

„Documentele de arhiva si cercetarile istorice ale expertilor internationali demonstreaza ca anexarea Bucovinei de Nord si a Basarabiei a fost conceputa si realizata de comandamentul sovietic stalinist ca o operatiune militara de ocupatie a acestor teritorii. Iar decretul presedintelui interimar Mihai Ghimpu reflecta, in principiu, adevarul istoric”. Aceasta este aprecierea data zilei de 28 iunie 1940 de catre membrii Academiei de Stiinte facuta publica astazi, 7 iulie, ca urmare a avizului realizat in urma audierii materialelor Comisiei de experti in istorie

„Ca urmare a disensiunilor aparute recent in societate vis- a-vis de semnificatia zilei de 28 iunie 1940, Academia de Stiinte, ca cel mai inalt for stiintific din Republica Moldova, considera ca trebuie sa ia atitudine si sa aduca la cunostinta opiniei publice aprecierile date de comunitatea academica", a declarat Andrei Esanu, presedintele Comisiei de experti in istorie.

Esanu a mentionat ca adevarul istoric nu poate si nici nu trebuie folosit pentru a dezbina si a confrunta societatea, precum si drept pretext pentru a tensiona relatiile Republicii Moldova cu Federatia Rusa.

Amintim ca președintele interimar Mihai Ghimpu a emis un decret prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost decretata ca fiind zi a ocupatiei sovietice. Acest decret a generat discuții contradictorii in societate, iar Duma de Stat a Federatiei Ruse a exprimat un punct de vedere, prin care a condamnat decretul lui Mihai Ghimpu.

Sursa: unimedia.md

Licitatie: Tabloul "A Commander being armed for Battle" de Rubens, vandut cu 14 milioane de dolari... Comemorare: 5 ani de la atentatele de la Londra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x