Antena Căutare

Administraţia Trump a aprobat exporturi de tehnologie nucleară către Arabia Saudită după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Administraţia Trump a aprobat de două ori exporturi de tehnologie nucleară către Arabia Saudită după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează The Guardian.

Jamal Khashoggi

Twitter

Administraţia Trump a aprobat de două ori exporturi de tehnologie nucleară către Arabia Saudită după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează The Guardian.

După mai multe cereri, Departamentul Energiei a informat marţi Senatul american că, dintr-un total de şapte licente pentru transferuri de expertiză tehnică nucleară către Riad, unul a fost aprobat pe 18 octombrie 2018, la 16 zile după asasinarea lui Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul. Cea mai recentă aprobare a avut loc pe 18 februarie 2019.

Senatorul democrat Tim Kaine a declarat: „Am întrebări serioase cu privire la aceste decizii şi dacă ele au avut loc în baza relaţiilor financiare pe care le are familia Trump, în loc să fie bazate pe interesele poporului american”.

Trump şi Secretarul de Stat american Mike Pompeo au ignorat concluziile serviciilor secrete care au relevat că prinţul saudit Mohammed bin Salman este cel mai probabil cel care a ordonat asasinarea lui Khashoggi. Trump şi Pompeo au continuat să îl trateze pe prinţ ca pe un aliat apropiat.

Administraţia Trump a refuzat să respecte o cerere a Congresului de a determina clar ce rol a avut guvernul saudit în asasinarea lui Khashoggi, cel care a locuit şi în SUA înainte să fie ucis. De asemenea, administraţia prezidenţială a ignorat Congresul pentru a vinde, „de urgenţă”, arme către Arabia Saudită.

Senatorul Kaine a afirmat: „Nerăbdarea lui Trump de a le oferi saudiţilor orice îşi doresc, în ciuda avertizărilor Congresului, a afectat interesele de securitate naţională a SUA şi este una dintre măsurile luate de administraţie care duce la o escaladare periculoasă a tensiunilor din regiune”.

Licentele autorizează transferurile de „knowhow”(expertiză) privind tehnologia nucleară, însă nu de echipamente. Totuşi, criticii administraţiei susţin că ele au fost folosite pentru a evita restricţiile de proliferare a tehnologiei nucleare care sunt impuse de obicei pentru vânzările nucleare.

Sursa: News.ro

Partidul Conservator a făcut anunțul - Succesorul Theresei May va fi ales în luna iulie... Un sărut forțat a creat isterie la Hollywood...
Zodii norocoase în ziua de 28 mai 2023. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrele vorbesc despre trei zodii norocoase în ziua de 28 mai 2023. Acești nativi se vor bucura...
Horoscopul zilei de 28 mai 2023. Gemenii trebuie să fie atenți la sănătatea lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 mai 2023 spune că nativii din zodia Gemenilor ar trebui să fie mult mai...
Parteneri
Cofeina pentru ten. Ce beneficii are și cum se folosește
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x