Antena Căutare

Administraţia Trump ia măsuri împotriva ”turismului naşterilor”, al cărui scop este obţinerea cetăţeniei americane

Administraţia preşedintelui Donald Trump a adoptat joi o nouă regulă pentru limitarea ”turismului naşterilor”, practicat de femei care intră în Statele Unite cu vize turistice cu intenţia de a obţine cetăţeni americană pentru copiii născuţi pe teritorul Statelor Unite, transmite Reuters.

Potrivit regulii Departamentului de Stat, care intră în vigoare vineri, femeile gravide care solicită viză de vizitator ar putea fi solicitate să dovedească că au un motiv specific pentru a călători dincolo de termenul naşterii, cum ar fi o nevoie medicală.

Trump va candida pentru obţinerea unui nou mandat prezidenţial în alegerile din noiembrie, iar restricţionarea imigraţiei legale sau ilegale este în centrul campaniei sale.

În timpul preşedinţiei sale, Trump a criticat dreptul la cetăţenie al oricărei persoane născute în Statele Unite, care se aplică şi copiilor născuţi de turişti. Dar eliminarea acestui drept ar necesita schimbarea Constituţiei SUA.

Nicio lege americană nu interzice femeilor străine să călătorească în Statele Unite pentru a naşte, dar ofiţerii consulari ar putea cere vizitatorilor să dovedească că au mijloacele financiare pentru a plăti procedurile medicale, dacă acesta este motivul călătoriei.

În unele cazuri, angajaţi şi clienţi ai companiilor care promovează ”turismul pentru naşteri” din Statele Unite au fost acuzaţi că oferă informaţii false autorităţilor din domeniul imigraţiei, pentru a ascunde planurile de a naşte în Statele Unite.

Un oficial al Departamentului de Stat a spus într-o declaraţie pe email că noua regulă are rolul să răspundă riscurilor de securitate naţională, inclusiv activităţilor criminale asociate cu industria călătoriilor legate de naşteri.

Noua regulă afirmă că ofiţerii consulari trebuie să evalueze vizitatoarele de sex feminin, pentru a stabili dacă ar putea fi însărcinate, dar nu explică cum vor proceda aceştia.

Oficialul Departamentului de Stat a explicat că ofiţerii consulari nu vor întreba toate femeile care solicită vize dacă sunt însărcinate, sau dacă inenţionează să rămână însărcinate, dar vor aborda problema doar dacă ”au un motiv specific” de a crede că unicul motiv al vizitei în Statele Unite este să nască.

Criticii măsurii sunt însă îngrijoraţi că noua regulă ar putea duce la discriminare.

Statiscile Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Statele Unite arată că aproximativ 9.300 de copii s-au născut în Statele Unite din mame care trăiau în străinătate în 2017, iar alţi 900 s-au născut în teritorii americane. Cu toate acestea, centrul nu a analizat în mod specific naşterile turistelor.

Sursa : news.ro

Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz se vor întâlni săptămâna viitoare cu Donald Trump, pentru a discuta despre... Noul virus face ravagii în China. Sunt 25 de morți și 800 de răniți. Autoritățile, decizie drastică: ”Vom construi un sp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x