Antena Căutare

Adrian Severin a speriat UE: Parlamentul European are cod de conduita

Parlamentul European (PE) a aprobat joi noul cod de conduita al deputatilor in urma scandalului "amendamente pentru bani" in care a fost implicat si Adrian Severin. Noile reguli intra in vigoare la 1 ianuarie 2012 si in virtutea lor orice activitate a deputatilor in afara institutiei trebuie sa evite un conflict de interese, informeaza Radio France Internationale (RFI).

Deputatii nu pot primi bani pentru activitatea politica sau legislativa avuta in cadrul Parlamentului European. Ei trebuie sa declare orice suma de peste 5000 de euro pe an care provine din activitati exterioare Parlamentului, inclusiv conferinte sau expertize. La fel, orice cadou care depaseste suma de 150 de euro trebuie restituit sau inaintat cabinetului Presedintelui Parlamentului European.

Acest cod de conduita, primul din istoria institutiei, a fost pus la punct de un grup de lucru format imediat dupa scandalul "amendamentelor pentru bani". Izbucnit in primavara, acesta implica trei deputaţi europeni surprinsi in flagrant delict in timp ce acceptau suma de 10.000 de euro pentru a supune amendamente unor rapoarte, potrivit RFI.

Banii erau oferiti fictiv de o echipa de jurnalişti britanici care se recomandasera drept lobbyisti. Unul din deputatii europeni era socialistul Adrian Severin.

Grupul de lucru a inaintat apoi proiectul codului de conduita catre Comisia constitutionala a Parlamentului European care l-a adoptat in urma cu doua saptamani.

Textul a fost aprig dezbatut si in comisia constitutionala si in grupul de lucru, intrucat el era considerat prea dur de unii deputati europeni.

Foto: Intactimages / EPA

Toti diplomatii iranieni, expulzati din Marea Britanie... SUA: Buget de 660 de miliarde de dolari pentru Pentagon...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x