Antena Căutare

AI solicita o strategie europeana pentru stoparea discriminarii romilor

Organizatia neguvernamentala Amnesty International (AI) cere Uniunii Europene si statelor sale membre sa adopte masuri concrete pentru a pune capat "ciclului discriminarii, saraciei si excluziunii cu care se confrunta comunitatile de romi din Europa".


"In pofida discriminarii raspandite impotriva a milioane de romi pe intregul continent, UE nu reuseste sa traga la raspundere autoritatile nationale atunci acestea nu isi respecta obligatiile. Liderii UE trebuie sa adopte un plan concret de actiune pentru a trata abuzurile la adresa drepturilor omului, intampinate de comunitatile de romi", a afirmat secretarul general interimar al AI, Claudio Cordone.
El aminteste de nevoia unor masuri concrete pentru stoparea discriminarii in ce priveste accesul la locuinte, educatie, sanatate si ocuparea fortei de munca, dar si de cazurile in care romii sunt evacuati din locuinte improvizate adesea fara nicio notificare si fara a li se oferi alternative.

"Statisticile AI arata ca unele guverne europene, precum cele din Bulgaria, Grecia, Italia, Romania si Serbia, au realizat evacuari fortate prin care s-au incalcat obligatiile internationale ale tarilor respective. Esecul in a asigura romilor locuinte alternative adecvate sau mutarea lor in zone izolate nu fac decat sa perpetueze segregarea comunitatilor de romi. Romii sunt cetateni ai Europei si liderii europeni trebuie sa garanteze ca ei au aceleasi drepturi si responsabilitati precum compatriotii lor. Nu pot exista cetateni de mana a doua in Europa secolului 21. La Summitul de la Cordoba, liderii UE trebuie sa elaboreze un cadru politic coerent al UE care sa trateze discriminarea romilor in Europa. Ei trebuie sa arate vointa politica pentru a face din incluziunea romilor o realitate", a adaugat reprezentantul AI.

Efectele crizei / Grupurile Renault-Nissan si Daimler AG se aliaza pentru a reduce costurile... Rio de Janeiro: 95 de morti in inundatii grave...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x