Antena Căutare

Al doilea acord al Brexitului, anunţat in extremis înaintea summitului european

Un acord al Brexitului a fost anunţat joi de către preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi premierul britanic Boris Johnson joi, chiar înaintea summitului european şi după mai multe zile de negocieri spinoase, relatează AFP.

Un acord al Brexitului a fost anunţat joi de către preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi premierul britanic Boris Johnson joi, chiar înaintea summitului european şi după mai multe zile de negocieri spinoase, relatează AFP.

”Avem unul”, a lansat preşedintele CE Jean-Claude Juncker pe contul său de Twitter, în timp ce Bris Johnson se lăuda cu ”nouu acord excelent”.

Juncker, care l-a sunat pe premierul britanic joi dimineaţa a catalogat acordul drept ”echitabil şi echilibrat”. El le-a recomandat liderilor celorlalte 27 de state membre UE, care începeau să sosească la Bruxelles, la summit, să-i dea undă verde.

În urma acestor anunţuri, lira sterlină s-a apreciat cu 1% faţă de dolar, în contextul în care mediile economice se tem de consecinţele potenţial devastatoare ale unui ”no deal” la 31 octombrie.

Acest acord este necesar să fie ratificat de către Parlamentul britanic şi Parlamentul European (PE). În Regatul Unit, el este necesar să fie susţinut de micul partid nord-irlandez DUP, care a respins joi compromisul asupra acordului divorţului.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier susţine o conferinţă de presă înainte de summit, după care se întâlneşte cu statele membre. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk urma să facă şi el desclaraţii.

Negociatorii europeni şi britanici au lucrat intens de miercuri - a doua noapte la rând. Optimismul a revenit săptămâna trecută, în urma unei apropieri între Londra şi Dublin.

Este vorba despre un al doilea acord încheiat între Londra şi Bruxelles cu scopul de a pune în aplicare rezultatul referendumului britanic din iunie 2016. Primul, încheiat de Theresa May, a fost respins în trei rânduri în Parlamentul britanic.

OBSTACOLUL DUP

Boris Johnson, care vrea cu orice preţ un divorţ la sfârşitul acestei luni, i-a îndemnat pe deputaţii britanici să aprobe acest acord - într-o sesiune extraordinară sâmbătă.

Misiunea lui Boris Johnson în Parlament este însă delicată - deoarece el nu mai are o majoritate şi nu are nici susţinerea DUP, care face parte dintr-o coaliţie parlamentară cu Partidul Conservator.

Acest partid unionist nord-irlandez a făcut un duş rece optimismului, anunţând că nu poate ”susţine ceea ce s-a propus cu privire la problemele vămilor şi consinţământului (Executivului nord-irlandez în proiectul Brexitului)”. El şi-a exprimat totodată regretul faţă de ”o lipsă de claritate cu privire la TVA”, adică regimul taxei care va fi aplicat în Irlanda de Nord.

Micul partid, care numără zece deputaţi în Camera Comunelor, afirmă, cu toate acestea, că ”va continua să lucreze cu Guvernul pentru a ajunge la un acord rezonabil care să funcţioneze pentru Irlanda de Nord şi să protejeze integritatea economică şi constituţională a regatului Unit”.

Negocierile între Londra şi Bruxelles au ridicat mai multe probleme sensibile - felul în care să se evite o frontieră între Irlanda, un stat membru UE, şi Irlanda de Nord, parte a regatului Unit, în vederea păstrării păcii pe insulă, astfel încât să aibă loc controale vamale şi dreptul de veto acordat autorităţilor nord-irlandeze cu privire la acordul divorţului sau relaţia viitoare.

Ultimele evoluţii ale Brexitului au creat incertitudini cu privire la organizarea summitului european. Programul summitului nu a fost publicat joi dimineaţa.

După Brexit, şefii de stat şi de guverne urmează să evoce situaţia cu privire la Turcia şi să revină mai ales asupra reacţiei europene faţă de ofensiva Ankarei împotriva miliţiilor kurde în nord-estul Siriei.

Ei urmează să abordeze, de asemenea, problema extinderii UE în Macedonia de Nord şi Albania, iar vineri să abordeze problema bugetului.

Sursa : news.ro

Alegeri parlamentare în Gibraltar într-un context de incertitudine cu privire la consecinţele Brexitului asupra Rocii... Jeremy Corbyn denunţă un acord al ”trădării”, ”şi mai rău” decât al lui May, îndeamnă la respingerea textului în Parlame...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x