Antena Căutare

Alegeri: Operatiune ruseasca de manipulare fara precedent in Moldova

Pe ultima suta de metri a campaniei electorale din Republica Moldova, Federatia Rusa si-a radicalizat ofensiva mediatica in spatiul dintre Prut si Nistru.

Editorialistii ziarelor care apar la Chisinau atentioneaza opinia publica asupra unei "agresiuni informationale miselesti a Rusiei" cu scopul deturnarii scorului electoral. In cazul in care propaganda ruseasca nu va avea efect, editorialistii moldoveni spun ca Moscova are un plan "B" post-electoral pentru Moldova.

Publicistul de la "Jurnal de Chisinau", Petru Bogatu, scrie vineri ca Rusia a lansat in Moldova un atac propagandistic ucigator care nu se vede cu ochiul liber.

"Dezlantuit prin canalele oficiale ale Kremlinului, prin presa afiliata comunistilor, dar si printr-o serie de impostori obscuri, plasati cu abilitate in cursa electorala, pressingul rusilor culpabilizeaza cu dibacie orice discutie pe tema NATO sau a integrarii europene. Se induce ideea ca doar o revenire la matca imperiala de altadata ar putea fi salvatoare pentru Republica Moldova", scrie Petru Bogatu.

"Razboiul psihologic este ca radiatia. Invizibila, aceasta calca totul in picioare, declanseaza focul, dezmembreaza solidul si dezintegreaza lichidul. Impletind aparentele cu realitatea, amestecand adevarul cu fictiunea, operatiunea ruseasca de manipulare prin cuvant are o putere de persuasiune devastatoare, stabilind adesea agenda publica a dezbaterilor electorale. Astfel, partidele prooccidentale sunt silite sa se apere, sa se cantoneze in defensiva, ceea ce le pune in situatia deloc favorabila de a se justifica", atentioneaza publicistul.

Potrivit lui, obiectivul acestei campanii este nu atat scrutinul parlamentar din 28 noiembrie, cat perioada postelectorala.

Cu alte cuvinte, "se pregateste terenul pentru ingerintele diplomatice de dupa alegeri". (...) "Dupa votarea de la 28 noiembrie, indiferent de rezultatul final al alegerilor parlamentare anticipate, rusii vor pune presiune pe Chisinau. Vor interveni in culise, dar cu tupeul si brutalitatea care-i caracterizeaza, pentru a impune cu de-a sila Republicii Moldova o coalitie de centru-stanga".

Alti editorialisti de la Chisinau au sesizat in ultimele zile ca Partidul Comunistilor ar pregati terenul pentru violente dupa alegeri. Supozitia lor este alimentata de informatiile din presa subordonata comunistilor. Aceasta incearca sa acrediteze tot mai mult ideea ca partidele din AIE nu ar fi sigure de victorie si ca ar pregati o destabilizare de proportii a situatiei politice dupa alegeri.

Constantin Tanase de la ziarul "Timpul" scrie ca aceste concluzii, emise de ziarele procomuniste, sunt "provocari KGB-iste, cu bataie lunga". In opinia sa, daca pierde alegerile, PCRM ar putea organiza tulburari si dezordini in masa, pe care sa le puna apoi pe seama partidelor aflate acum la putere - la fel cum a procedat, potrivit lui Tanase, si la 7 aprilie 2009.

Tot articolul, in Jurnalul National

Cuba: Fidel Castro a renuntat la functia de prim-secretar al Partidului Comunist... Fidel Castro, la un pas de retragere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x