Antena Căutare

Alegeri Ungaria: primul pas spre putere al extremei drepte, dupa epoca nazista

Extrema dreapta a luat mai multe locuri parlamentare la alegerile nationale din Ungaria decat la orice alegeri de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Fidesz, partidul de centru dreapta al Ungariei, a obtinut 52.77 procente din voturi, dupa ce au fost numarate 99% din buletine, socialistii suferind astfel o grea lovitura.

Jobbik, partid de extrema dreapta, a intrat in parlament pentru prima data dupa ce a castigat 16,71 procente din voturi, putin sub procentul partidului socialist de guvernare cu 19.29 la suta.

Cea mai mare organizatie evreiasca din Ungaria a avertizat ca votul a fost "prima ocazie in care o miscare ce are politici antisemite deschise" a facut un pas spre putere dupa epoca nazista.

Rezultate din Ungaria urmaresc tendinta la nivelul european, ce a vazut o crestere a partidelor de extrema dreapta.

Luna trecut, alegerile regionale franceze, dominate de dezbaterile despre imigranti, au adus revigorarea Frontului National. In iunie, alegerile din Olanda ar putea propulsa pe Geert Wilders, al carui partid de extrema dreapta anti-islamica conduce in sondaje, la putere.

Pe fondul somajului in crestere, Ungaria a fost primul stat UE care a apelat la FMI pentru un imprumut de aproape 20 miliarde euro.

Jobbik a profitat de pe urma crize severe din Ungaria pentru a readuce in discutie vechii tapi ispasitori-evreii si tiganii - pentru saracie si somaj.

Acesta are legaturi cu Garda Maghiara, grup paramilitar interzis. Gabor Vona, liderul de 31 de ani al Jobbik, a promis ca in prima zi ca parlamentar va purta uniforma interzisa a Garzii.

Prezenta la vot a fost de circa 64,29 procente. Rezultatele finale vor fi cunoscute dupa turul doi de pe 25 aprilie.

A nascut fara sa stie ca era insarcinata... Ancheta: Cel mai probabil, avionul prezidential polonez s-a prabusit din eroare de pilotaj...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x